בואו נדבר על דגים

איזו בעיה הלכתית כבר יכולה להיות בדג? לקראת הימים בהם נהגו ישראל לא לאכול בשר, ראוי ונכון לשים לב שגם דגים צריכים התייחסות רצינית בנושא כשרותם, ושלא כל דג הוא כשר.

גודל טקסט

איזו בעיה הלכתית כבר יכולה להיות בדג?

shutterstock_72261667.jpg
צילום: shutterstock

לקראת הימים בהם נהגו ישראל לא לאכול בשר, ראוי ונכון לשים לב שגםדגים  צריכים התייחסות רצינית בנושא כשרותם, ושלא כל דג הוא כשר.

כאשר רוכשים דגים המוחתמים בחותמת או תעודת כשרות המעידה בפירוש עלנקיונם מטפילים אין צורך לבודקם ולנקותם.

אך כאשר רוכשים דגים ללא השגחה המציינת בפירוש שהדגים נקיים מטפילים,יש צורך לברר מהו שמו של הדג ולנקותו על פי המצויין בטבלה דלקמן. (הערה: חלק מגופיהשגחות הכשרות אינם מציינות  על מצב נקיונו של הדג מטפילים אלא רק שהדג הוא כשר).

בטבלה התייחסנו לשתי קבוצות של טפילים. ישנם סוגי טפילים האסורים לכלהדעות, אך ישנה קבוצת תולעים המכונה 'אנסיקיס' שלגביה ישנה מחלוקת בין הפוסקיםהאחרונים האם טפיל זה הנמצא בדג מותר או אסור. למעשה כל אחד ינהג בזה כפסק רבותיו.

 

שם הדג

צורת הבדיקה

אדמונית

יש להמתין מספר שעות ממות הדג, ולאחר מכן לגרד את העור באמצעות סכין, ולוודא שאין סימנים אדומים או חורי כניסה בבשר הדג.

אלסקה פולוק

בחזקת נקי. הנוהגים כשיטות המחמירות בעניין תולעי האנסיקיס צריכים לרכוש דגים אלו תחת השגחה ללא חשש טפילים.

אמור

בחזקת נקי. יש להתבונן באופן חיצוני שאין על גבי הדג טפילים או חורי כניסה.

אמנון

בחזקת נגוע, יש לרכוש בכשרות המעידה על נקיון מתולעים.

כאשר הדג מיובא קפוא מסין – בחזקת נקי.

באס

בחזקת נקי. יש להתבונן באופן חיצוני שאין על גבי הדג טפילים או חורי כניסה.

בבוז (לקס)

בחזקת נגוע. מומלץ לרכוש בכשרות המעידה על נקיון מתולעים.

בורי

בחזקת נקי. את ראש הדג יש להשליך ולא להשתמש בו. על שאר הדג יש להתבונן באופן חיצוני שאין על גביו טפילים או חורי כניסה.

בקלה ים תיכונית

יש להסיר את החלקים הפנימיים, ולוודא שלא נשארו בבטן הדג תולעים מפותלות. לעיתים יש טפילים בתוך הפה ולכן עדיף לא להשתמש בו.

בקלה מרלוזה

דג טרי - יש להתבונן באופן חיצוני שאין על גביו טפילים או חורי כניסה. לאחר מכן יש להסיר את החלקים הפנימיים ולוודא שלא נשארו תולעים בבטן הדג.

בקלה צעיר - יש להתבונן באופן חיצוני שאין על גביו טפילים או חורי כניסה. לאחר מכן יש להסיר את החלקים הפנימיים ולוודא שלא נשארו תולעים בבטן הדג. הנוהגים כשיטות המחמירות בעניין תולעי האנסיקיס צריכים לרכוש דגים אלו תחת השגחה ללא חשש טפילים.

פילה: מארגנטינה (בלי עור) - – צריך כשרות מהודרת שנקי מתולעים.

(עם עור)יש בעיה של תולעים מתחת לעור וכדאי לא להשתמש  

 מסין - הנוהגים כשיטות המחמירות בעניין תולעי האנסיקיס צריכים לרכוש דגים אלו תחת השגחה ללא חשש טפילים.

מדרום אפריקה- ("האק") צריך כשרות מהודרת שנקי מתולעים (בין עם עור בין בלי עור)

ברבוניה

בחזקת נקי.

ברמונדי (נסיכה אסייתית)

בחזקת נקי. יש להתבונן באופן חיצוני שאין על גביו טפילים.

ברקודה

לאחר ניקוי הדג מאיבריו הפנימיים, יש להתבונן היטב שלא נותרו "כיסים" של טפילים בתוך חלל הבטן.

ג'רבידיה (ורדית מצויה)

יש להסיר את החלקים הפנימיים, ולוודא שלא נשארו תולעים מפותלות.

דניס

בחזקת נקי.

האדוק

בחזקת נקי. יש להתבונן באופן חיצוני שאין על גביו טפילים.

הנוהגים כשיטות המחמירות בעניין תולעי האנסיקיס צריכים לרכוש דגים אלו תחת השגחה ללא חשש טפילים.

הליבוט

יש להסיר את החלקים הפנימיים, ולוודא שלא נשארו בבטן הדג תולעים מפותלות.

הנוהגים כשיטות המחמירות בעניין תולעי האנסיקיס. צריכים לרכוש דגים אלו תחת השגחה ללא חשש טפילים.

הרינג

דג טרי - בחזקת נקי. יש לשטוף את החלקים הפנימיים ולוודא שלא נותרו שם חרקים.

הנוהגים כשיטות המחמירות בעניין תולעי האנסיקיס צריכים לרכוש דגים אלו תחת השגחה ללא חשש טפילים.

דג מעובד (פרוסות / פילה / כבוש) – בחזקת נקי גם למחמירים בעניין תולעי האנסיקיס.

וויטפיש

דג שלם - יש להסיר את החלקים הפנימיים ולשטוף את חלל בטן הדג.

הנוהגים כשיטות המחמירות בעניין תולעי האנסיקיס צריכים לרכוש דגים אלו תחת השגחה ללא חשש טפילים.

פילה – בחזקת נקי. הנוהגים כשיטות המחמירות בעניין תולעי האנסיקיס צריכים לרכוש דגים אלו תחת השגחה ללא חשש טפילים.

דג טחון – בחזקת נקי.

זהבנון

בחזקת נקי. הנוהגים כשיטות המחמירות בעניין תולעי האנסיקיס צריכים לרכוש דגים אלו תחת השגחה ללא חשש טפילים.

טונה

דג שלם - יש להסיר את החלקים הפנימיים ולשטוף את חלל בטן הדג.

שימורים / נתחים / פרוסות - בחזקת נקי.

כסיף

יש להתבונן בבדיקה חיצונית ולוודא שאין סימנים אדומים או חורי כניסה בבשר הדג.

לברק

בחזקת נקי. יש להסיר את החלקים הפנימיים ולשטוף את חלל בטן הדג.

לוקוס

בחזקת נקי. יש להסיר את החלקים הפנימיים ולשטוף את חלל בטן הדג.

מוסר

בחזקת נקי. יש להסיר את החלקים הפנימיים ולשטוף את חלל בטן הדג.

מושט

בחזקת נגוע, יש לרכוש בכשרות המעידה על נקיון מתולעים.

כאשר הדג מיובא מסין – בחזקת נקי.

מטיאס

דג טרי - בחזקת נקי. יש לשטוף את החלקים הפנימיים ולוודא שלא נותרו שם חרקים.

הנוהגים כשיטות המחמירות בעניין תולעי האנסיקיס צריכים לרכוש דגים אלו תחת השגחה ללא חשש טפילים.

דג מעובד (פרוסות / פילה / כבוש) – בחזקת נקי גם למחמירים בעניין תולעי האנסיקיס.

מקרל

דג טרי - יש להסיר את החלקים הפנימיים, ולוודא שלא נשארו בבטן הדג תולעים מפותלות.

הנוהגים כשיטות המחמירות בעניין תולעי האנסיקיס צריכים לרכוש דגים אלו תחת השגחה ללא חשש טפילים.

מעושן / פילה / פרוסות – בחזקת נקי.

נסיכת הנילוס

בחזקת נקי.

סאבלו

בחזקת נקי.

סול

בחזקת נקי.

כאשר הדגים מיובאים מסין - הנוהגים כשיטות המחמירות בעניין תולעי האנסיקיס צריכים לרכוש דגים אלו תחת השגחה ללא חשש טפילים.

סלמון

ישנם טפילים בין הקשקשים לעור הדג. יש להוריד את הקשקשים ולשטוף ולשפשף את עור הדג, או להסיר את עור הדג כולו.

כאשר הדגים מיובאים מסין / ארה"ב / קנדה / רוסיה / יפן - הנוהגים כשיטות המחמירות בעניין תולעי האנסיקיס צריכים לרכוש דגים אלו תחת השגחה ללא חשש טפילים.

סרדין

בחזקת נקי.

כאשר הדגים אינם מיובאים ממרוקו - הנוהגים כשיטות המחמירות בעניין תולעי האנסיקיס צריכים לגרד את דפנות הבטן ולהסיר את הקרום. או לחילופין לרכוש דגים אלו תחת השגחה ללא חשש טפילים.

פורל

בחזקת נקי. הנוהגים כשיטות המחמירות בעניין תולעי האנסיקיס צריכים לרכוש דגים אלו תחת השגחה ללא חשש טפילים.

פוטית / פיונית / פלאונדר

בחזקת נקי.

כאשר הדגים מיובאים מסין - הנוהגים כשיטות המחמירות בעניין תולעי האנסיקיס צריכים לרכוש דגים אלו תחת השגחה ללא חשש טפילים.

פלמידה

בחזקת נקי. יש להסיר את החלקים הפנימיים, ולוודא שלא נשארו בבטן הדג תולעים מפותלות.

פרידה

בחזקת נקי. יש להסיר את החלקים הפנימיים, ולוודא שלא נשארו בבטן הדג תולעים מפותלות.

קוד

בחזקת נקי.

כאשר הדגים אינם מיובאים מנורבגיה או מאיסלנד - הנוהגים כשיטות המחמירות בעניין תולעי האנסיקיס צריכים לרכוש דגים אלו תחת השגחה ללא חשש טפילים.

קורבינה

בחזקת נקי. יש להסיר את החלקים הפנימיים, ולוודא שלא נשארו בבטן הדג תולעים מפותלות.

קרפיון

יש להמתין כמה שעות משעת מות הדג, להסיר את ראשו, זנבו וסנפיריו, ולגרד את עורו. במידה ונמצאו סימנים אדומים או חורי כניסה יש להסיר מן המקום בעובי כחצי ס"מ.

רד סנפר

בחזקת נקי. יש להסיר את החלקים הפנימיים, ולוודא שלא נשארו בבטן הדג תולעים מפותלות.

רוטברש מורינוס

בחזקת נקי.

הנוהגים כשיטות המחמירות בעניין תולעי האנסיקיס צריכים לגרד היטב את חלל הבטן שהיו בו המעיים, או לחילופין לרכוש דגים אלו תחת השגחה ללא חשש טפילים.

רוטברש מנטלה (דג אדום)

בחזקת נגוע. יש להסיר את העור ולוודא שאין שורשים של טפילים, במידה ונמצאו שורשים יש לחפור בבשר הדג ולהסיר את כל הסתעפויותיהם. בנוסף יש לגרד את כל החלל הפנימי של בטן הדג בסכין.

לכתחילה יש להימנע משימוש בסוג דג זה.

שולה

בחזקת נקי. יש להסיר את החלקים הפנימיים, ולוודא שלא נשארו בבטן הדג תולעים מפותלות.