• תורה, מחשבה ומוסר
  • איך וכמו מי לפסוק הלכה?

מדוע לא פוסקים כמו הרב קוק?

הרב יאיר וסרטיל

ח ניסן תשע"ז
שאלה
הרב קוק כתב ספרים ושו"תים רבים בנושאי הלכה. מדוע פסיקותיו ההלכתיות וההנהגתיות לא מיושמות בציבור הדתי לאומי הלכה למעשה. האם הרב קוק נחשב למורנו ורבינו רק בענייני אמונה ובענייני הלכה לא? שמעתי מספר רבנים שנחשבים ל"קוקניקים" גדולים שפוסקים כנגד שיטת הרב זצ"ל, וחלקם אף לא מודעים בכלל שהוא כתב בנושא, מכיוון שלא פתחו את ספריו ההלכתיים מעולם. תודה רבה לרב על תשובתו
תשובה
אכן הרב זצ''ל היה ענק בתחום ההלכה וראוי היה שפסקיו יילמדו יותר וכמובן גם ילכו אחריו. עם זאת, ההבדל בין התחום ההלכתי לאמוני עליו אתה מצביע נובע מכך שבתחום ההלכתי היו גם גדולי דור נוספים ואילו בתחום האמוני, הפער בין גדלותו של הרב לתלמידי החכמים האחרים בדורו היה הרבה יותר משמעותי. הרב שלט בכל מכמני האגדה, תנ''ך ומפרשיו, בבלי וירושלמי, מדרשי אגדה, ספרי ראשונים ואחרונים, זוהר וכתבי האר''י וכן שיטות הקבלה השונות ובכל אלו עסק בעמקות עצומה, ומכח זה זכה להאיר את האור האמוני וההדרכה הנכונה לדורות אלו של הגאולה שנזקקו להארות חדשות המתאימות לדורנו, תורת ארץ ישראל. בכך חידושו ומיוחדותו עולות כהנה וכהנה והינן אור לרגלינו בכל השקפתנו ובכל גישתנו לכל המאורעות הסובבים אותנו. היו גם גדולי חסידות ואדמו''רים שהיו גדולים גם בנגלה, ועם זאת עיקר חידושם היה בהארות החסידיות שהאירו לנו, והן אלו שזכו ליחס מיוחד על ידי ממשיכיהם. בברכת אור חדש על ציון תאיר ונזכה לאכול מן הפסחים בבית המקדש שיבנה במהרה בימינו,