• שאלות כלליות

תיקון חצות

הרב יצחק בן יוסף

ל שבט תשע"ו
שאלה
מה המיוחד בתיקון חצות? מאילו שעות אפשר להגיד את התיקון? והאם יש סגולה מיוחדת באותו הזמן?
תשובה
תיקון חצות הוא תפילה על החורבן שנושאים מחצות הליל עד עמוד השחר. זהו זמן המתאים לקונן על חורבן ביתנו. א"ר יצחק בר שמואל אמר רב שלש משמרות הוי הלילה, ועל כל משמר ומשמר יושב הקב"ה ושואג כארי ואומר: אוי לי שהחרבתי את ביתי ושרפתי את היכלי והגליתי את בני לבין עובדי כוכבים".(ברכות ג, א) וכתב שם הרא"ש, ראוי שיהא מיצר ודואג באותה שעה, ולשפוך תחנונים על חרבן בית המקדש, כמו שנאמר (באיכה ב) קומי רני בלילה לראש אשמורות. ומבואר שראוי לכל ירא שמים לומר תחנונים לפני ה' יתברך אם הוא ער בזמנים אלו של חילוף המשמרות. וכל זה לשיטת התלמוד שלנו. ומרן השלחן ערוך (סימן א' ס"ב) כתב, המשכים להתחנן לפני בוראו, יכוון לשעות שמשתנות המשמרות, שהן, בשליש הלילה, ולסוף שני שלישי הלילה, ולסוף הלילה. והיינו שיש לחלק את הלילה לשלושה חלקים, ובין החלקים הוא הזמן הראוי ביותר לתפילה לפני ה'. ומכל מקום, רבותינו המקובלים תיקנו, כי ראוי יותר לכוון זמן התפילה לפני ה' יתברך בנקודת חצות הלילה, כי הוא זמן ראוי ומוכן ביותר לתפילה על חרבן הבית ,