ישיבה - בשביל זה יש אינטרנט

פירות טו' בשבט תשע"ו

דף הבית בית מדרש חגים וזמנים ט"ו בשבט הארץ ופירותיה Bookmark and Share
גירסת הדפסה
שלח לחבר

ט"ו בשבט תשע"ו

פירות טו' בשבט תשע"ו


נערך על ידי הרב

מוקדש לעלוי נשמת
חנה אביגיל בת שלמה ושושנה

כאשר רוכשים או אוכלים פירות טו' בשבט, יש לשים לב לארבעה נושאים:
1. כשרות - בפירות שעברו עיבוד יתכנו בעיות בתהליך העיבוד ובכשרותם של החומרים הנוספים הואיל וחומרי צבע, טעם וריח רבים אינם כשרים (הבעייתיות הגדולה היא בפירות המסוכרים). בפירות שלא עברו תהליך עיבוד (כמו: משמש מיובש) אין בעיה>.
2. ערלה - יש להקפיד לרכוש פירות ארצנו הקדושה שאין בהם חשש עורלה. פירות המיובאים מחו"ל (כקוקוס או משמש מיובש) אפשר לאכול ואין צורך לברר לגבי בעית הערלה (ספק ערלה בחו"ל מותר באכילה).
3. תרומות ומעשרות - פירות וירקות מחו"ל או יבול משדה שבעליו גוי - פטורים מהפרשת תרומות ומעשרות. בדברים שגדלו בארץ בבעלות יהודית - במידה וקיים ספק אם הופרשו מהם תרומות ומעשרות יש להפריש מהם בלא ברכה.
4. חרקים - המודעות לבעייתיות ב"ה קיימת בציבור, ובשל המורכבות של הנושא צויינו בטבלה דרכי הבדיקה למוצרים נבחרים.

המוצר

האם דרושה כשרות?

מהן הבעיות האפשריות?

כיצד בודקים?

אגוז מלך

בכל הארצות דרושה כשרות מלבד באמריקה

 

בד"כ נקי, יש לשים לב שאין קורים או פרורים רבים המעידים על הימצאות חרקים.

אגוז מלך בקליפה 

לא צריך כשרות 

 

בד"כ נקי, יש לשים לב שאין קורים או פרורים רבים המעידים על המצאות חרקים.

אגוז פקאן

כן

 

לא

בגידולי הארץ - ערלה תרומות ומעשרות שמיטה.

בגידולי חו"ל - א"צ כשרות.

בד"כ נקי, יש לשים לב שאין קורים, או פרורים רבים המעידים על הימצאות חרקים.

אגס מיובש

כן

חומרי עיבוד לא כשרים.

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

אוכמניות מיובשות

כן

חומרי עיבוד לא כשרים.

להשרות במים פושרים, להפריד ביד את כל האוכמניות ולבדוק האם לא צפים חרקים במים.

אננס מסוכר

לא

אין צורך בהכשר כשהפרי אינו בצבעים שונים. או בתוספת טעם.

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

אפרסק מיובש

כן

חומרי עיבוד לא כשרים.

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

אתרוג מסוכר

כן

חומרי עיבוד לא כשרים.

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

בננה צ'יפס

כן

חומרי עיבוד לא כשרים.

בחזקת נקי.

דובדבן מסוכר

כן

חומרי עיבוד לא כשרים.

לחצות ולהביט בפנים

חמוציות

כן

חומרי עיבוד לא כשרים.

להשרות במים פושרים, להפריד ביד את כל החמוציות ולבדוק האם לא צפים חרקים במים

לדר

כן

חומרי עיבוד לא כשרים.

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

מלון מסוכר

כן

חומרי עיבוד לא כשרים.

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

מנגו מסוכר

כן

חומרי עיבוד לא כשרים.

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

משמש מיובש

לא

 

לחצות את המשמש ולהביט מול האור  בשני צידי הפרי- בפנים ובחוץ.

ערמונים בקליפה 

לא

 

בדר"כ נקי. יש לשים לב שאין קורים או פירורים רבים המעידים על המצאות חרקים.

ערמונים מקולפים מוכנים לאכילה

כן

 

בד"כ נקי. יש לשים לב שאין קורים או פירורים רבים המעידים על המצאות חרקים.

פאפיה מסוכרת

כן

חומרי עיבוד לא כשרים.

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

צימוקים

כן

חומרי עיבוד לא כשרים.

להשרות במים פושרים, להפריד ביד את כל הצימוקים ולבדוק האם לא צפים חרקים במים.

קוקוס חי

לא

 

בחזקת נקי.

קוקוס צ'יפס

כן

 

 

קוקוס קוביות מסוכרות

כן

 חומרי עיבוד לא כשרים

 

קליפות  הדרים

כן

בתוצרת הארץ: ערלה,שמיטה, תרומות ומעשרות, חרקים.

תוצרת חו"ל: יש אפשרות לחומרי עיבוד לא כשרים , חרקים.

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

שזיף מיובש

כן

ביבול מארץ ישראל: ערלה, תרומות ומעשרות, שמיטה (חלק מהיבול עובר בישול ולכן יש צורך בכשרות).

די בבדיקה מדגמית של 3 שזיפים מכל אריזה. הבדיקה - הוצאת הגלעין ולהסתכל בפנין ומחוץ לפרי

שקד

כן

 

 לא

בגידולי הארץ- ערלה, תרומות ומעשרות, שמיטה.

בגידולי חו"ל - א"צ בכשרות.

בד"כ נקי, יש לשים לב שאין קורים או פרורים רבים המעידים על הימצאות חרקים.

תאנים מיובשות

לא

 

נגיעות גבוהה של חרקים מסוגים שונים, מומלץ שלא להשתמש בהן!

תפוח עץ מיובש

כן

חומרי עיבוד לא כשרים.

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

תפוז סיני מסוכר

כן

מתוצרת הארץ: ערלה, תרומות ומעשרות, שמיטה.

בתוצרת חוץ לארץ: יש אפשרות לחומרי עיבוד לא כשרים.

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

תמר

כן

תרומות ומעשרות, שמיטה.

אין חשש ערלה ולכן ניתן לרכוש ללא כשרות ולהפריש תרומות ומעשרות מספק בלי ברכה

לחצות את התמר ולהביט מול האור בפנים ובחוץ.

חזרה למעלה

את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il