• תורה, מחשבה ומוסר
  • יסודות האמונה

קיום העולם

הרב ש. יוסף וייצן

כ"א אב תשע"ו
שאלה
שלום הרב לכאורה סתירה - חז"ל אומרים שהעולם מקבל את קיומו וחיותו בקיום תורה ומצוות ע"י עם ישראל (הגמרא בשבת פח. על "יום השישי" ובנדרים לב. על הפסוק "אם לא בריתי יומם ולילה" וכן בנפש החיים על לימוד תורה) אולם מצד שני הרי הקב"ה "מחדש בטובו בכל יום מעשה בראשית" וקיום וחידוש העולם מצדו ית’. אשמח אם הרב יוכל להסביר לי את הדברים תודה
תשובה
שלום רב הקב"ה מחדש בכל יום מעשה בראשית אולם עצם הזרמת החיות האלוקית גם בצורה של חיות קבועה וגם בצורה של חיות מתחדשת היא מותנית בכך שהקב"ה נוכח בעולם. הנוכחות של הקב"ה בעולם היא מציאות התורה באומה הישראלית. כל טוב