• כל השאלות

אכילה בשבת

כולל הלכה בית אל

כ"ג אלול תשע"ו
שאלה
שלום וברכה, רציתי לשאול האם מותר להגיש אוכל לצלחת ישירות מסיר חמין שנמצא על הפלטה? לאחרונה התארחתי בבית של חברים שבהם לא כל בני המשפחה יושבים לאכול בשבת בבוקר יחדיו. יש מהם שאוכלים מוקדם ישר אחרי התפילה והיות וכך, הם ניגשים לפלטה ומוציאים מן הסיר שמונח על הפלטה חמין ישירות לצלחת שלהם. אני יודעת שיש עם זה בעיה, אך אני לא זוכרת את העניין במדויק. אשמח אם תוכלו לעשות לי קצת סדר בהלכה.
תשובה
בע"ה שלום וברכה יש להבחין בין שני מצבים: א) כאשר החמין מבושל כל צרכו. לספרדים הפוסקים כשולחן ערוך הדבר מותר (סימן שיח סעיף יח). לאשכנזים הדבר אסור משום איסור "מגיס" (מ"ב שם ס"ק קיג), ולכן עליהם לקחת מן החמין רק לאחר שהסיר הורד מן הפלטה. אם ברצונם לשוב להחזיר את הסיר לפלטה, הרי שלדעת פוסקים רבים יש בזה בעיה של החזרה לאש בשבת ועל כן עליהם להקפיד על שני דברים: 1) לכוון שהורדת הסיר היא על מנת להחזירו בשנית 2) לאחוז בידית הסיר עד להחזרתו לפלטה (סימן רנג, סעיף ב). ב) כאשר החמין אינו מבושל כל צרכו, הרי שכולם צריכים להקפיד לקחת מן הסיר רק לאחר שהורד מן הפלטה והוא הצטנן אל מתחת לחום של "יד סולדת" (שו"ע שם). [הערה: כאשר החמין מבושל אך העצמות שבו עדיין אינם רכות דיין: לדעת הרב אויערבאך זצ"ל החמין מוגדר כ"אינו מבושל" ולדעת האגרות משה הוא כן מוגדר כמבושל]. בברכה, הרב עודד מילר