• מיסטיקה וקמיעות

אמונה טפלה או מנהג נכון?

הרב דוד חי הכהן

כ"ה טבת תשע"ז
שאלה
יש הרבה דברים שאני מקפידה עליהם ותמיד חשבתי ש"כך זה ההלכה/ המנהג/ כך כתוב בקבלה" עד שהתחתנתי ובעלי שהוא תלמיד ישיבה אמר לי על הרבה דברים שלדעתו הם אמונת טפלות. אכתוב את הדברים ואשמח שהרב יאמר לי אם צריך להקפיד עליהם או לא. סליחה על האורך!! מקווה שהתשובה לא דורשת הרבה זמן.. 1. אסור ש2 אנשים ילבישו יחד מישהו (ילד לדוגמה) כי כך עושים לנפטר. (ולהוריד יחד את הבגדים?) 2. אסור לישון כשהראש לכיוון הדלת כי בזמן ההשכבה כך עושים לנפטר. 3. אסור לגזור ציפורניים לפי הסדר כי כך עושים לנפטר. (האם משנה לאיזה סדר משנים?) 4. לא לכבות את נר ההבדלה בפה אלא ביין. 5. לשים קצת מהיין של ההבדלה על העניים, בצוואר ובכיסים. 6. אסור לשבת על הברכיים כי זה צורת ישיבה של תפילה של מוסלמים. (ואם יושבים על כפות הרגליים כשהברכיים באוויר זה בסדר?) 7. אסור להוריד 2 בגדים יחד. (ואם יש לי גופיה וחולצה וכשאני מורידה את שניהם "יחד" אז באופן אוטומטי השרוול של החולצה יורד אחרון, זה בסדר?) 8. אם יש נעל הפוכה זה מביא מזל רע. 9. אסור ללבוש בגדים הפוכים. (נ.ב. אולי זה לא נשמע כך אך שנינו אשכנזים) תודה רבה!!! וסליחה על הטרחה..
תשובה
1. יש שנהגו להחמיר בזה. 2. אין מנהג כזה. 3. יש דיעות, מובא בשו"ע האם לגזור ציפרניים עפ"י הסדר, ומי שנזהר יש לו על מי שיסמוך. 4. מובא בשם מנהגי האר"י. 5. מנהג לשים על העיניים והמצח, על פי הגמרא בשבת. 6. נהגו להחמיר, במיוחד האשכנזים כי זוהי דרך עבודה זרה של הנוצרים. 7. מובא בשם האר"י שלא טוב להוריד שני בגדים יחד. 8. מנהג אצל התימנים. 9. כך מובא בגמרא בשבת.