ישיבה - בשביל זה יש אינטרנט

כשרות כלים במטבח | שאלות ותשובות | אתר ישיבה

Bookmark and Share RSS לנושא זה Rss אפשרויות חיפוש
שלום אורח, ( התחבר / הרשם )


כ שבט תשע"ז

כשרות כלים במטבח


כולל הלכה בית אל

שאלה:

1. מצקת פלסטיק (חלבית) הייתה מונחת על מגבת מטבח ליבוש לאחר שטיפה. לקחתי והכנסתי אותה לסיר מרק רותח (פרווה בכלים חלביים) ומזגתי לצלחות. לאחר מכן הבחנתי שעל המגבת היו פירורים\ שאריות של מאכל כלשהו לא ידוע לי אם חלבי\בשרי\פרווה. אולי פירורים נדבקו\היו על המצקת ונכנסו לסיר. האם המצקת או הסיר צריכים הכשרה?
2. מס’ חלקי סכום ממתכת נטרפו אך לפני שהספקתי להכשיר אותם הם התערבבו עם כל הסכום שלי. לכן נאלצתי להכשיר את כל חלקי הסכום. מכיוון שזה הרבה חלקים והרבה עבודה פשוט ניקיתי אותם היטב והרתחתי בסיר עם מים. אח"כ קראתי שצריך להכשיר אחד אחד. האם בכל זאת ההכשרה עלתה או שאצטרך להכשיר אותם שוב אחד אחד? תודה

תשובה:
שלום וברכה,

א. המצקת והסיר אינם צריכים הכשרה. הטעם לכך הוא ש'אין אנו מחזיקים איסור' כאשר אין לנו יסוד להניח שהפירורים אכן חלביים ונכנסו לסיר.

ב. ישר כחך על הזריזות והזהירות בכשרות המטבח, אך למעשה לא היית צריכה להגעיל את הכלים. הטעם לכך הוא משום שהכלים שנאסרו התבטלו בכלים המותרים, שהם יותר מאשר הכלים האסורים, והדין הוא שאין צריך להגעילם אלא מספיק להמתין 24 שעות ואז מותר להשתמש בהם. (שו"ע יורה דעה סימן קב סעיף ג ובנושאי כלים שם).
אמנם הואיל והגעלת יחד כלים מותרים ואסורים יש חשש מסוים שהכלים נאסרו. אך לשם כך עלינו לברר מה בדיוק ארע:
1. כיצד בדיוק חלקי הסכו"ם 'נטרפו'?
2. האם הסכו"ם היה בשימוש 24 שעות לפני ש'נטרף' בכלי חם שנתבשל על גבי האש?
3. כמה כלים נטרפו, ובכמה הם התערבבו?
4. לאחר כמה זמן הגעלת את הכלים בסיר?
5. האם הסיר היה בשימוש ברותחים של חלבי או בשרי ב24 שעות שלפני ההגעלה?
6. באיזה גודל היה הסיר?
הואיל ושאלת, יש לציין שבהגעלת כלים שנאסרו יש להמתין 24 שעות מעת שנאסרו ואז להגעילם. בעת ההגעלה, אין להכניס כלים רבים בבת אחת, אלא אם כן מנענעים אותם בתוך המים על מנת שהמים יכנסו לכל הכלים. יש להגעיל את הכלים ע"י אדם שלמד את ההלכות כנדרש (שו"ע סימן תנב, סעיף ג).

בברכה,
הרב אברהם רוזנברג


ברצוני לשאול שאלה בהמשך לתשובה זו





את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il