• גזל ונזיקין

גרימת נזק בשכירות דירה

הרב יהודה אודסר

ד אב תשע"ז
שאלה
שלום כבוד הרב! אני שוכר דירה מבעל הבית. באחד מימות החורף, נסגר החלון בבית במהירות והזכוכית הנמצאת בו נשברה באופן חלקי. מי צריך לשאת בנזק? חשוב להדגיש שזה חוזה שכירות סטנדרטי שבדרך כלל שמתקלקל מזגן או ברז וכו’ בעל הבית מחויב לתקן. כנ"ל לגבי תריס של חלון שנסגר במהירות וגם חלק בו נשבר, מאותו סיבה . אשמח לדעת מה הדין? תודה רבה!
תשובה
השוכר דירה דינו כשומר שכר לעניין החיוב בשמירה ביחס לנכס המושכר. יחד עם זאת פעמים שיש שוני בין שומר שכר רגיל לשוכר דירה עקב כך שגוף הדירה מוגדר כקרקע ולא דבר המטלטל. לאור הגדרה זאת יש להבין את המציאות כיצד קרה שהחלון נסגר במהירות והזכוכית נשברה, האם אדם סגר אותו אלא שהרוח הוסיפה עוצמה לסגירה? האם נסגר לבד? האם היה ידוע על רוחות חזקות באותו יום? שאלות אלו יוכלו לכוון אותנו בהגדרת הדין. האם יש כאן דין של נזיקין בנכס המושכר או פשיעה בשמירתו או שמא רק רשלנות קלה, כמובן שלכל הפרמטרים האלו יהיו השלכות להלכה למעשה. בשאלה מעין זו יש לפרט את הדברים הנ"ל. לעיון - שו"ע חושן משפט סימן ש"א , ש"ז, שי"ד.