• תורה, מחשבה ומוסר
  • לשון הרע

סליחה ומחילה

הרב דוד חי הכהן

ל אב תשע"ז
שאלה
יש לי שאלה אותי חינכו לשלמות, לעשייה ללא פניות, ועשייה לשם שמים נטו, ניסית תקופה וזה עלה לי מחיר רגשי נפשי שאני עדיין משלם על זה מחיר של כעסים תסכולים רגשיים, ע"י שהדחקתי או התכחשתי, בעזרת אמירה "כל מה דעביד רחמנא לטב היא עביד" לא שהפסקתי להאמין בזה, אבל זה לא קל בכלל, וויתרתי לפעמים מתוך חולשה ולעיתים מתוך עוצמה. ישנם אנשים שגרמו לי עוולות בחיים שאני משלם על זה מחיר יקר מאוד מבחינה רגשית, ואייני מסוגל לסלוח להם, לחלקם אף הודעתי במכתב שיידעו שיש להם חלק בהרס חיי, ושאין להם מחילה וסליחה ממני, כעת מגיע ימי הרחמים והסליחות ואני מאמין שמצד אחד ארצה לחזור בתשובה שלימה, ומצד שני אני לא מסוגל לסלוח ולמחול, לנזקים שנעשו ועדיין אני סובל מזה, הפחד העיקרי שלי הוא שאם אעשה תשובה אגיע למסקנה אמיתית ש"כל מה דעביד רחמנא לטב היא עביד", אזי איך שאני מכיר את מצפוני, אני יתחיל להתבלבל שאם הכול מאיתו יתברך, מה יש לי לא למחול או לסלוח במי שפגע בי, הרי הכול מאיתו יתברך שמו, אז יש כאן 2 סכנות, 1 אם הכול מאיתו יתברך אז ברגע של חולשה הכעסים יופנו חלילה אליו השם ירחם ואת עמו הטוב ינחם במהרה, 2 אם אני יסלח וימחל חלקם ימשיכו לפגוע בי או ששוב יחזור אותם הדחקות והכחשות, והסבל רק יחמיר בעתיד חלילה ! ? אשמח לעצה איך מנטרלים כעסים פנימיים אחת ולתמיד ! ?
תשובה
דבר ראשון יש לדעת כי אם אנשים רוצים להזיק למישהו ד׳ לא עוצר בעדם כי הוא נתן חופש בחירה לאדם, ואם לא יתקנו ויבקשו מחילה הם עתידים להיענש על כך. אמנם אם היית צדיק גמור ד׳ היה שומר עליך מן המזיקים, כמו שהזהיר את לבן שלא יזיק ליעקב אבל לא התערב כשהמצרים ציערו את ישראל שלא היו צדיקים כל כך. אבל המצרים נענשו על כך כמובן. אם מצד שני תאמין שכל מה שעושה ד׳ זה לטובה, תזכה שד׳ יקח את כל הנזקים שנגרמו לך ויהפוך אותם לטובה. וכך זכיתי גם אני שכל מה שהזיקו לי נהפך עם השנים לטובה.