• תחנון

תפילת "שומר ישראל" (בתחנון)

הרה"ג יעקב אריאל

כ"ד שבט תשס"ח
שאלה
מטרידה אותי התפילה בסיום התחנון (אצל האשכנזים): "שומר ישראל, שמור שארית ישראל, ואל יאבד ישראל - האומרים שמע ישראל". (ושם יש, כידוע, עוד פעמיים שמבקשים "אל יאבד ישראל".) התפילה הזו נשמעת כסותרת נבואות מפורשות רבות, האומרות בפירוש שעם ישראל לא יאבד. כשבדקתי בסידור "אוצר התפילות" מצאתי כי מציין אחד המפרשים שהמקור לתפילה זו הן הנבואות. אך מדוע להתפלל על כך? [מספר תשובות שלא התיישבו על ליבי: 1) תפילה זו היא כמו תפילה על הגאולה, שאע"פ שמובטחת - מתפללים עליה. -נראה לי שתפילה רגילה על הגאולה היא על קירוב בואה, ולא על עצם קיומה. עצם קיומה אינו בספק ואין צורך להתפלל עליו. 2) בתפילה מתפללים ביחס נפשי כאילו אין נבואות. -זה לא נראה לי כבריאות נפשית לחיות בפיצול מעין זה.] אשמח באם הרב יברר לי ענין זה.
תשובה
אין סומכים על הנס. אומנם אנו מובטחים על קיומו הנצחי של עם ישראל, אולם בדרך הטבע הסיכויים לכך נראים קלושים אנו מתפללים שההבטחה תקויים.