ישיבה - בשביל זה יש אינטרנט

מה נכלל בגזירת קטניות? | שאלות ותשובות | אתר ישיבה

Bookmark and Share RSS לנושא זה Rss אפשרויות חיפוש
שלום אורח, ( התחבר / הרשם )


כ"ח אדר תשע"ה

מה נכלל בגזירת קטניות?


הרב יצחק בן יוסף

שאלה:
על מוצרים רבים כתוב שהם כשרים לאוכלי קטניות, כמו נקניקיות וכדומה.
ושמעתי שיש בזה דעות, במיוחד שאנחנו משפחה מעורבת מכול העדות ועלול להיווצר מתח מיותר. מה בדיוק אסור?

תשובה:
קטניות אינן חמץ, קיבלו זאת כחומרה. הנוהגים בגזירת קטניות צריכים לשמור על מנהג זה, אך חשוב לדעת מהם גבולות הגזרה של האיסור ולא להוסיף לרשימה הזו דברים שאינם שייכים, ולא ראוי להרחיב את הגזירה.
כיון שנוספו מינים חדשים וגם הכנת המזון פעמים רבות היא בדרך שונה לכן יש מינים המותרים. הגזירה הייתה על הסוגים שהיו נפוצים בזמנם, בעיקר על אורז שנראה כאילו הוא מחמיץ והיו עושים ממנו פת, וכן הוא היה נאסף עם גרגירי חיטה. למעשה דברים שלא היו באותם ימים כמו בוטנים, וכן עוגיות בוטנים (שו"ת אגרות משה), קינואה, (הרב הגאון שלמה עמאר שליט"א) לא נכללו בגזירה.
ובנוסף לכך, האיסור הוא רק במוצרי קטניות הבאים במגע עם מים אבל אם אינו במגע עם מים הוא מותר. ועל פי כלל זה התירו גדולי האחרונים יי"ש הנעשה מכוסמת (שו"ת באר יצחק יא לרב יצחק אלחנן המשיב של הדור) וכן התירו שמן שומשומין (מרן הראי"ה אורח משפט קיב) ובשיטה הלכתית זו פסקו גם שו"ע הרב (תנג,ה) וכן שו"ת מהרש"ם (א,קפג). וכן בדורות האחרונים התירו שמנים, שמן קנולה (הרב הגאון אריאל שליט"א) ושמן סויה (הרב הגאון דב ליאור שליט"א) שמן כותנה (הרב הגאון משה לנדא שליט"א).

תערובת קטניות מותרת ולכן במעדני חלב אין חשש קטניות, וקטניות מותרים לתינוקות – דייסת אורז, וכן לחולים הנצרכים לכך כמו חולי צליאק.
וכן מותר לאכול מסיר שבישלו בו קטניות. (הגר"ד ליאור שליט"א)

למסקנה, מוצרים רבים שכתוב עליהם 'כשר לאוכלי קטניות' מותרים לכולם.


השאלה "במבה לאשכנזים בפסח" נשאלה בהמשך לשאלה זו.
שאלה אישית אחת נשאלה בהמשך לשאלה זו.


ברצוני לשאול שאלה בהמשך לתשובה זו





את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il