• כלים והכשרתם

סט כלים שלא ידוע האם בשרי או חלבי

הרב אלישיב קפקה

כ"ט תשרי תשע"ו
שאלה
שלום רב, קיבלתי סט כלי אוכל מחרסינה שהיה של חמותי. לא זכור לנו אם השתמשו בו לבשרי או לחלבי. לא היה בשימוש מעל 10 שנים. האם ומה אפשר לעשות כדי שיהיה אפשר להשתמש בו? תודה מראש
תשובה
בס"ד שלום רב, ההלכה היא שאין אפשרות להגעיל כלי חרס ולכאורה אין כאן מקום להתיר שימוש בכלים. אמנם, כתבו האחרונים (אגרות משה יו"ד ח"ב, מו ויביע אומר יו"ד ח"א,ו) שיש כמה טעמים להקל במצבים מסוימים כאשר יש גם הפסד מרובה. הקולא היא להגעיל את הכלים שלוש פעמים ואז אפשר לסווג את הכלי לבשרי או חלבי לפי רצונך. במקרה שלכם אפשר לנהוג כקולא זו, להגעיל ג' פעמים ובכך להכשיר את הכלים ולייחד אותם לסוג מסוים. בהצלחה רבה, הרב אלישיב קפקה