• שאלות כלליות

איסור מזיגה לאישה זרה

הרבנות הראשית לישראל

א אדר א' תשע"ו
שאלה
שלום, א. האם זה נכון שלפי הרמ"א (כלומר לאשכנזים) מותר למזוג יין לאישה זרה (או שלפחות זה במחלוקת)? ב. האם האיסור חל גם לגבי בנות משפחה שאין בהן איסור נגיעה? או לגבי קרובים כמו דודה? ג. האם ניתן להקל כשזה יכול לגרום לפגיעה ברגשות, ואין במזיגת היין משום חיבה אלא פשוט עזרה? ד. מה לגבי מזיגת יין בליל הסדר? תודה
תשובה
ב"ה שלו-ם וברכה נפסק בשולחן ערוך(אבן העזר כ"א, ה'):" אסור להשתמש באשה כלל...באיזה שמוש אמרו...ומזיגת הכוס. הגה...ויש מקלים בכל אלו דלא אסרו דברים של חיבה אלא באשתו נדה. ויש אומרים דכל זה אינו אסור אלא במקום ייחוד, אבל במקום שרוב בני אדם מצויים...מותר...וכן נוהגים, ויש אומרים דכל שאינו עושה בדרך חיבה רק כוונתו לשם שמים מותר ולכן נהגו להקל בדברים אלו....". הבית שמואל(ט') סובר שגם הדעה הראשונה ברמ"א שסוברת שהאיסורים הם רק באשתו נידה ומקלה באשה אחרת זה רק לגבי אכילה בקערה אחת או להושיט מיד ליד אבל מודה שאסור למזוג. לעומתו ערוך השולחן(שם, ט') סובר שכאשר המזיגה נעשית על ידי בעלת הבית אף כאשר בעלה לא נמצא - אין איסור בדבר כי עושה דרך שרות והכנסת אורחים. לכן נראה פשוט שמי שמקל למזוג בסעודות משפחתיות שיש שם גם אורחים - יש לו על מי לסמוך שלא עושה זאת לשם התקרבות. בברכה הרב חגי בר גיורא