בית המדרש

  • מדורים
  • חינוך ילדים
לחץ להקדשת שיעור זה

לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת

רויטל בת לאה

השוואת דעות בין ההורים

האם כדאי שילדים ישמעו ויכוח חינוכי בין בני הזוג?

undefined

הרב אליקים לבנון

כ"ו בחשוון תשס"ז
2 דק' קריאה 5 דק' צפיה
שאלה:
יש לנו ילדים בריאים ותוססים. לפעמים אשתי מעירה להם או אפילו נוזפת בהם, לדעתי שלא בצדק. אני מעיר לה על כך אבל היא מגיבה מאד קשה. היא טוענת שאני מעליב אותה בפני הילדים. אני חושב שבית לא צריך להיות סטרילי ומותר לילדים לשמוע שיש ויכוח חינוכי בין הבעל לאשתו. מה דעתך?

תשובה:
במסכת סנהדרין (צא.) מביאה הגמרא את שאלתו של אנטונינוס, אשר שואל את רבי: גוף ונשמה יכולים לפטור עצמם מן הדין? רבי משיב לו במשל על מלך שהושיב שני שומרים בפרדסו, האחד חיגר והשני סומא. השומרים הנאמנים הציעו עצה כיצד לאכול מהפרדס, הרכיב הסומא על כתפיו את החיגר וכך קטפו מהפירות. כששאל המלך מי אכל, פטר כל אחד את עצמו, החיגר טען שאינו יכול ללכת, והסומא טען שאינו רואה. מה עשה המלך? הרכיב חיגר על סומא ודן את שניהם כאחד.

משל זה כוחו יפה גם לחינוך ילדים. בעיני ילדים, הבעל והאשה הנם יחידה אחת, בכל מה שנוגע אליהם. לכן, התרעומת של אשתך, יש לה בסיס אמיתי ונכון. היא מגדירה זאת כעלבון בפני הילדים, כשניתן לבטא זאת בהרגשת "שתי רשויות" בבית.

גם אם לדעתך, תגובת אשתך כלפי הילדים איננה מוצדקת. לעולם אסור לך להגיע למצב בו אתה מעיר לה בפני הילדים! עצתי לך, שבאותו רגע תן לה את כל הגיבוי הדרוש, גם אם אתה סבור שאין להגיב באופן כזה. העמידה המשותפת של שניכם בפני הילדים, היא עצמה דגם חינוכי ראשון במעלה, והיא מחפה גם על טעויות חינוכיות. לאחר מכן, כאשר הילדים ישנים, תעלה את הנושא בפני אשתך ותלבנו ביניכם ותחליטו כיצד להגיב לשובבות הילדים, בהסכמת שניכם.

הוספת בשאלתך שבית לא צריך להיות סטרילי, ומותר לילדים לדעת שלפעמים ההורים אינם תמימי דעים. ודאי שהילדים אינם חיים בבועה וחילוקי דעות בין הורים הם אפשריים. אולם כל זה אמור בנושאים כלליים, שאינם נוגעים להתהלכות היומיומית של הילדים. מותר להורים לחלוק בשאלה איזה לחם בריא יותר או היכן למקם את ארון הספרים. כל אלה שאלות שאינם קשורות ישירות לילדים, ואינם משליכות על התנהגותם.

אולם, אם הילדים רואים ושומעים מחלוקת בין ההורים, הם 'מנצלים' זאת, לא מתוך רוע אלא כדי לקבל תשומת לב. בנוסף, דבר כזה מערער בעיניהם את מעמד ההורים, והם עלולים להגיע לזלזול בשניהם.

ובכלל, בית מתוקן בנוי על סמכותיות של ההורים, ערעור הסמכותיות עלול להיגרם ע"י חילוקי דעות, ובכך נסדקת התשתית עליה עומד הבית. לכן השמעת קול אחיד תעזור לכם להמשיך ולבנות את ביתכם בשמחה.

----------
מתוך המדור "בימה תורנית".

את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il