נושא בדף שאלות:החינוך:פרשת קדושים רס

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
213.151.37.160 (שיחהתרומות)

קטע מספר החינוך מצוה רס - שלא לקלל אב ואם:

מדיני המצוה, כגון מה שאמרו [סנהדרין פ"ה ע"ב] שחיוב קללת האב והאם הוא בין בחייהם או אפילו אחר מותם, מה שאין כן בהכאה שאין החיוב בה כי אם בחייהם, אבל לאחר מיתה פטור על הכאתם. ומה שאמרו [שבועות ל"ה ע"א] שאין חיוב מיתה לבן עד שיקללם בשם מן השמות המיוחדים , אבל המקללן בכינוי פטור מסקילה, ולוקה כדרך שלוקה על קללת אדם כשר.

שאלה: מה כוללים השמות המיוחדים?

Wikiboss (שיחהתרומות)

הרמב"ם בהלכות יסודי התורה פרק ו' הלכה ב' כותב את שבעת השמות המיוחדים של הקב"ה שאותם אסור למחוק והם:1.שם הויה 2.שם אדנות 3.אל 4.אלוה 5.אלהים 6.אהיה 7.שדי 8.צבאות (שם הויה ושם אדנות נחשבים אחד) ובהמשך בהלכה ה' כותב הרמב"ם את הכינויין של הקב"ה חנון,רחום,גדול,גיבור,נורא נאמן.

נדב הרוניאן.

141.226.181.62 (שיחהתרומות)

ב"ה שלום כבוד הרב תודה על תשובתך

בספר החינוך מצווה ע כתוב רק י-הוה או א-דני (“ברכת” ה')

האם יש כללים לכך ?

תודה משה

נדב הרוניאן (שיחהתרומות)

ספר החינוך במצווה ע' מדבר על לאו דברכת השם והוא רוצה לומר שדוקא שני השמות "הויה" "ואדנות" רק עליהם חייבים מיתה ומה שהרמב"ם כתב שאר השמות לענין איסור מחיקה

141.226.162.4 (שיחהתרומות)

ב"ה תודה על תשובתך. אני מבין שהשמות על מחיקת שם ה' = קללת הורים. זה מפורש בגמרא ?

תודה משה

אכן כן! השמות שיש לגביהם איסור מחיקה יש לגביהם איסור קללת הורים. אמנם זו מחלוקת במשנה בשבועות לה עמוד א': "המקלל אביו ואימו בכולן חייב דברי ר"מ, וחכמים פוטרין" ובגמרא לו עמוד א' לומדים זאת מהפסוק "בנקבו שם יומת"(ויקרא כד,טז) מה ת"ל שם? לימד על המקלל אביו ואימו שאינו חייב עד שיקללם בשם". אבל להלכה נפסק כחכמים שחייב דווקא על שם המיוחד, כלומר הוי"ה אדנ"י.

נדב הרוניאן

תגובה ל"שלא לקלל אב ואם"