אבקת חלב נכרי: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:
{{לשכתב|כל הערך=כן}}
{{לשכתב|כל הערך=כן}}
אבקת חלב נוכרי -על פי מאמרו של הרב בקשי דורון





גרסה מ־20:45, 30 בדצמבר 2012

יש לשכתב ערך זה
ייתכנו לכך מספר סיבות: ייתכן שהערך מכיל טעויות, או שהניסוח וצורת הכתיבה שלו אינם מתאימים. אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. אם אתם סבורים כי אין בדף בעיה, ניתן לציין זאת בדף השיחה.


אבקת חלב נוכרי היא מוצר חלב שהפיק נוכרי מחלב בהמה טהורה, כאשר בנוגע לחלב עצמו - ברור לכל הדעות כי הוא אינו כשר שהרי איש יהודי אינו יכול להיות ערב לכך באכן מדובר בחלב בהמה טהורה. חכמים נחלקו האם איסור זה תקף גם בנוגע למוצרים המופקים מהחלב שהפיק הגוי (כגון: אבקת חלב נוכרי).

חלב עכו"ם (חלב עובדי כוכבים ומזלות - שיבוש נוצרי למונח 'חלב נוכרי') הוא חלב שנחלב על ידי אדם שאינו יהודי, כאשר לאורך כל תהליך החליבה לא נמצא יהודי בשטח החליבה מקור איסור: מסכת עבודה זרה ב' ג בבבלי לה,ב ושו"ע יו"ד סי' קטו.: 'ואלו דברים של עובדי כוכבים אסורים ואין איסורן איסור הנאה: חלב שחלבו גוי ואין ישראל רואה אותו. חלב זה חשוד מכיוון שיש חשש כי הגוי ערב בו חלב מבעל-חיים שאינו כשר (כמו חזיר או נאקה), ולכן עלול אף הוא להיות לא כשר.


הפוסקים נחלקו בשאלה, האם גזירת חכמים על חלב עכו"ם נאמרה גם על מוצרים המופקים מן החלב, כלומר האם יש חשש שגם באבקת החלב ערבב הגוי חלב טמא, והאם דינה של האבקה כדין חלב שנחלב על ידי גוי. הבסיס למחלוקת הוא הדיון בשאלה האם אבקת חלב מוגדרת בתור חלב או שהיא שינתה את צורתה המקורית? הדעה המקלה: מסתמכת על דעתו של הרב צבי פסח פרנק ביו"ד סי' קג, כי גזירת חכמים על איסור אכילה של חלב שנחלב על ידי גוי נאמרה רק על חלב בצורתו המקורית ולא על מוצרי לוואי המופקים ממנו כמו אבקת חלב. הנימוק: האיסור הוא רק מחשש תערובת, ובמקום שאין בהמות טמאות, ואין חשש לעירוב חלב שחלבו נוכרי מותר. יש לא לחשוש לחלב נוכרי במקום שלא מצוי חלב טמא'. את הראייה מסיק הרצ"פ בהר צבי מדיני מוצרי גבינה וחמאה. איסור אכילת גבינה המיוצרת על ידי גוי אינו נובע מאיסור חלב עכו"ם מכיוון שחלב טמא אינו מתגבן. הדעה המחמירה: המהדרים נמנעו לאכול מוצרים שיוצרו מאבקת חלה נוכרי, הם הסתמכו על דעתו של החזון איש שאסר אבקת חלב נוכרי. הנימוק: אבקת חלב עכו"ם אסורה מכיוון שהוא מגדיר אבקה בתור חלב שהתייבש, כלומר החלב שהתייבש היינו האבקה, עדיין שומרת על צורתו המקורית של החלב ועל כן היא יכולה לחזור למתכונתו הרגילה של החלב. (החזון איש מסכים עם הרצ"פ פרנק כי אין האבקת חלב כגבינה וכחמאה שאין כאמור לחשוש בהם לתערובת חלב טמא).

הלכה למעשה: כיום מייצרים אבקת חלב בארץ והוא מצוי בשפע, ההיתר של הרצ"פ נבע מן המחסור והיה תלוי מציאות, הרבנות הראשית מחייבת את יבואני המזון לציין על גבי האריזה את המרכיבים השונים של המוצר ולציין האם הוא מכיל אבקת חלב נוכרי. לפני הקנייה יש להקפיד ולברר את מקור ייצורם של המוצרים ובכללם האבקה במיוחד במוצרים שייצורם בחו"ל.