אין ספק מוציא מידי ודאי

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־18:01, 22 ביולי 2008 מאת קובץ יסודות וחקירות השלם (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הגדרה

דבר מסופק לא מפקיע את דינו של דבר ודאי {{{1}}}.

בדיני איסורים, טומאה, ממונות ועגונות.

לדוגמא, חולדה שבוודאי הכניסה חמץ לבית, וספק האם אכלה אותו, אין הספק מוציא מידי הוודאי, וצריך לבדוק את הבית שוב {{{1}}}. ספק יורש לא מוציא מידי ודאי יורש {{{1}}}. ודאי שהבעל היה בדרך וספק האם היה שם גם אדם אחר, ומצאנו שם מת - תולים שהוא הבעל ואשתו מותרת {{{1}}}, ואין צריך סימנים {{{1}}}. {{{1}}}[1] {{{1}}}.

מקור וטעם

מקורו מסברא.

לגבי ודאותו, האם הוא נחשב לודאי גמור (דין ודאי) או שהוא עדיין ספק (דין ספק), נחלקו בזה המפרשים: המהרש"א כתב שהוא ודאי גמור, ולכן טומאה ברשות הרבים שספק האם גררוה - לא נחשבת ספק טומאה ברשות הרבים (וטהורה), אלא ודאי טומאה (וטמאה) {{{1}}}. והברכת אברהם {{{1}}} כתב שהיא מחלוקת ראשונים, שנחלקו האם איסור דרבנן שספק האם הותר - נחשב כספיקא דרבנן ולקולא {{{1}}}, או כוודאי דרבנן ולחומרא {{{1}}}.

פרטי הדין

ספק וספק - ספק מוציא מידי ספק {{{1}}}. ונחלקו המפרשים האם הוא מדין ספק ספיקא ויצטרך את תנאי דין ספק ספיקא[2] {{{1}}}, או שהוא דין נפרד, שספק הרגיל מוציא מידי ספק {{{1}}}.

ודאי וודאי - ודאי מוציא מידי ודאי {{{1}}}.

ספק הרגיל וקרוב לוודאי, גם הוא לא מוציא מידי ודאי {{{1}}}. ונחלקו האחרונים האם הוא דין רוב[3] {{{1}}} או דין נפרד {{{1}}}.

חוזק

בסעיף זה נדון בחוזקה של ההכרעה במקרה שהכרעה אחרת סותרת אותה[4].

רובא דליתא קמן אינו מוציא מידי ודאי, כי הוא נחשב כספק וודאי {{{1}}}, וביאר המהרש"ם {{{1}}} שרוב הוא דין ספק. והקשה הקובץ שיעורים שלכאורה תלוי במחלוקת האם חוששים למיעוטא, שהרי לדעה שאין חוששים הרוב נחשב כוודאי, וודאי מוציא מידי ודאי {{{1}}}[5].

חזקת אומדנא מוציאה מידי ודאי, כי היא נחשבת כוודאי וודאי {{{1}}}[6]{{{1}}}.

ספיקא דרבנן - נחלקו הראשונים האם גם בדיני דרבנן אין ספק מוציא מידי ודאי, ומחמירים {{{1}}}, או שמקילים בו כשאר ספיקא דרבנן {{{1}}}[7]{{{1}}}.

ספק טומאה ברשות הרבים, שידוע שהיתה כאן וספק האם גררוה - נחשבת כוודאי טומאה וטמאה, משום שאין ספק מוציא מידי ודאי {{{1}}}[8]{{{1}}}.

ראה גם

חזקת הגוף

חזקת הדין {{{1}}}


הערות שוליים

  1. ע"ע חזקת הגוף וערך חזקת הדין.
  2. ע"ע ספק ספיקא בסעיף "פרטי הדין".
  3. עיין לקמן בסמוך בדין רובא דליתא קמן.
  4. בערך חוזק ההכרעות דנו בכללים שמסבירים מדוע הכרעה אחת עדיפה על חברתה, וכן הבאנו שם את סדר כל ההכרעות מהחזקה אל החלשה.
  5. נחלקו המפרשים האם רוב נחשב ודאי או ספק, הובאו בערך רובא דליתא קמן בסעיף "מקור וטעם" ד"ה לגבי ודאותו, והבאנו שם גם את דעת הקובץ שיעורים. בדין ספק הרגיל וקרוב לוודאי, עיין לעיל בסעיף "פרטי הדין" ד"ה ספק הרגיל.
  6. ע"ע רובא דליתא קמן בסעיף "חוזק" ד"ה אומדנא וד"ה חזקת הדין.
  7. הובא לעיל בסעיף "מקור וטעם" ד"ה לגבי ודאותו.
  8. כדלעיל בסעיף "מקור וטעם" ד"ה לגבי ודאותו.