הר סיני: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
 
(20 גרסאות ביניים של 9 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
[[תמונה:MountSinaiView_Drozdp.jpg|left|thumb|250px|ג'בל מוסה - ההר המרוחק ביותר - הגבוה שהרי סיני - 2,285 מטר, המזוהה ביותר עם הר סיני - ויקישתוף , צילם:Drozdp]]
[[הר סיני]] הוא ההר עליו עלה משה על מנת לקבל את התורה. בחודש השלישי לצאת ישראת ממצרים הם הגיעו למדבר סיני והמתינו ל[[מעמד הר סיני]] בו הם קבלו את [[לוחות הברית]] ובהן '''עשרת הדברות'''.  
[[תמונה:View_From_Sinai_Magnus_Manske.jpg|left|thumb|250px|הנוף הנשקף מהר סיני - ויקישיתוף , תרם:Magnus_Manske]]
==מעמד הר סיני==
{{ערך מורחב|ערך=[[מעמד הר סיני]]}}


[[תמונה:Karkom___masosh_30.jpg|left|thumb|250px|מהר כרכום, ויקישתוף, צילם מאשוש 30]]
מעבר למעמד הר סיני, ההר מוזכר פעם נוספת בתנ"ך. [[אליהו הנביא]] צווה ללכת אליו. ההר מכונה ב[[ספר מלכים]] "עַד הַר הָאֱלֹקִים חֹרֵב"  <ref>א' י"ט, ח'</ref>. בהר הוא נוכח לדעת  כי לא באש ה' ולא ברעש ה' אלא בקול דממה דקה.
'''הר סיני''' הוא מוקד ההתרחשות המרשימה של [[עם ישראל]] בצאתו מ[[מצרים]]. בחודש השלישי לצאת ישראת ממצרים הם הגיעו למדבר סיני והמתינו ל[[מעמד הר סיני]] בו הם היו אמורים לקבל את [[לוחות הברית]] ובהן '''עשרת הדברות'''. היכן הוא הר סיני ?


[[עלונים#יש"ע שלנו|יש"ע שלנו]] <ref>הדברים נכתבים לעילוי נשמת סבא משה ליכטנשטיין ז"ל שהלך השבוע לעולמו בן 78 . אוד מוצל מאש מהגולה הדוויה שזכה לראות בנים נכדים ונינים בארץ הקודש.
==מקומו של הר סיני==
סייע בכתיבת המאמר: ז'אבו ארליך</ref>  כתב על הדעות מרכזיות שהן:
*  השיטה הדרומית. באזור ההר הגבוה של סיני שיטה זו נאמנת למסורת של ג'בל מוסא, המכונה הר משה  או באחד ההרים הסמוכים לו.
*  השיטה הצפונית באזור ג'בל הילאל בחלקו הצפוני של חצי האי סיני.
*  אפשרות שלישית מזהה את הר סיני עם ג'בל סין בישר במערב חצי האי.
* דעה נוספת, מודרנית, הר-כרכום בנגב המרכזי.


ההר היה מוכר בימי [[אליהו הנביא]] המצווה ללכת לשם . ההר מכונה ב[[ספר מלכים]] "עַד הַר הָאֱלֹקִים חֹרֵב"  <ref>א' י"ט, ח'</ref>. בהר הוא נוכח לדעת  כי לא באש ה' ולא ברעש ה' אלא אחריהם מגיעה הרוח המדברית העדינה בקול דממה דקה.
מקומו המדוייק של הר סיני, לא נודע בברור. יש סבורים שהר ג'בל מוסא ("הר משה") - הר בדרום חצי האי סיני במצרים, הוא הר סיני, אבל מבחינה גאוגרפית הר סיני היה אמור להיות קרוב ל[[מדין]], כיון ששם בער הסנה באש{{הערה|כמבואר ב{{מקור|שמות ג יב$ספר שמות ג, יב}}; וראה בפרקי דרבי אליעזר פרק מ}}.


==הר כרכום==
בעשורים האחרונים טרחו החוקרים לחפש היכן מקומו של הר סיני. ונאמרו בזה כמה השערות מבוססות על ממצאים שונים:
[[תמונה:Karkoom.JPG|left|thumb|250px| ציור שנמצא בהר כרכום, אשר לפי דברי פרופ' ענתי מתאר את לוחות הברית. המקור:ויקישיתוף]]
* פרופסות עמנואל ענתי, מצביע על כך שהר סיני הוא הר כרכום. ואכן מצא בסביבות ההר ציור של שני לוחות הברית (ובתוך הציור עשרה תאים, כנגד עשרת הדברות)<ref>[http://www.harkarkom.com/ אתר "הכרכום" שעוסק בתגלית זה]</ref>. לאחר שנים מאז מחקרו של ענתי, נתגלו בהר תופעות שנראות על-טבעיות<ref>[http://www.hidabroot.org/ARDetail.asp?BlogID=112519 מאמר בענין התופעה על-טבעית בהר כרכום]</ref>.


הוא אחד האתרים המענינים. סביבו נמצאו מימצאים העשויים ליחס אותם עם האמור במקרא. סביב ההר התגלו ציורי–סלע רבים, חרותות–סלע, עד היום למעלה מ– 40,000 במספר! רובם הגדול חקיקות שונות,
*החוקר רון ויאט, על פי התיאור של יוסף בן מתתיהו ועוד סימנים, מצביע על הר "ג'בל אל לוואז" כהיותו הר סיני המקראי. ונמצאו בהר ובתחתיתו כל מה שמוזכר בתורה בדקדוק רב, לדוגמא ניכר היטב שההר עלה באש<ref>שמות י"ט י"ח</ref>, שבקרוב אליו משה רבינו בנה מזבח<ref>שמות יז טז</ref>, ושבתחתית ההר נבנו שתים עשרה מצבות כנגד שתים עשרה השבטים<ref>שמות כ"ד ד'</ref>, ושישנה מערה בתוך הר סיני (כמפורש בספר מלכים<ref>מלכים א פרק יט</ref>), ולצערנו אף מצא שם את שיירי המזבח שבנו לעגל עם 12 ציורים של עגלים בסגנון מצרי עתיק, ומצא אפי' אפר של זהב (ככל הנראה ממה שטחן משה רבינו<ref>שמות לכ'</ref>). ארכיאולוגים רבים ביקרו באתר והביעו התפעלות, עד שהרשויות אסרו את הכניסה למקום.
מרדפי–ציד, דמויות בעלי–חיים וכיו"ב. כמוהן ניתן למצוא בכל חצי האי סיני.


כמה מהן מעניינות בהקשר לענייננו:
==ראו גם==
* "עשר הדברות" - חרותת של עשר משבצות, שתי העליונות קשתיות.
*[[ארכיאולוגיה מקראית]]
* "המטה והנחש" - חרותת של מטה ולידןנחש.
*  "נחש שרף ועקרב" - חרותת של נחשים, עקרבים ודמות גדולה משונה,אולי שרף.
*  "אדם בתפילה" - חרותות רבות של אדם נושא ידיו כלפי מעלה, אולי מתפלל.


סמוך לראש ההר, בגובה של למעלה מ– 840 מ' מעל פני הים, קיימת בהר מערה קטנטנה. אפשר לכנות אותה
== הערות שוליים ==
"נקרה". והרי הכתוב אומר: "ויַֹּאמֶר ה' הִנֵּה מָקוֹם אִתִּי וְנִצַּבְתָּ עַל–הַצּוּר. וְהָיהָ בַּעֲבֹר כְּבֹדִי וְשַׂמְתִּיךָ בְּנִקְרַת הַצּוּר וְשַׂכֹּתִי כַפִּי עָלֶיךָ עַד–עָבְרִי"  <ref>שמות ל"ג,כ"א–כ"ב</ref>. אותה נקרה מוזכרת גם על-ידי אליהו הנביא.
<references />


==אקטואליות ההר==
על כך נוכל לצטט את דברים אלא "תניא, ר' יוסי אומר: לא המקום מכבד את האדם אלא האדם מכבד את המקום, שכן מצינו בהר–סיני שכל זמן שהייתה שכינה שרויה עליו אמרה תורה 'גם הצאן והבקר
אל ירעו אל מול ההר ההוא' וכשנסתלקה שכינה ממנו אמרה תורה 'במשוך היובל המה יעלו בהר"  בבלי <ref>תענית כ"ב</ref> . להר–סיני אין קדושה עצמית, אין לו כל קדושה מצד עצמו. קדושתו היא חד פעמית - בשעת המעמד בלבד! לאחר מכן חוזר הר–סיני להיות הר ככל ההרים.
[[קטגוריה:חצי האי סיני]]
[[קטגוריה:ספר שמות]]
[[קטגוריה:ספר שמות]]
[[קטגוריה:ספר במדבר]]
[[קטגוריה:ספר במדבר]]
[[קטגוריה:ספר דברים]]
[[קטגוריה:ספר דברים]]

גרסה אחרונה מ־11:59, 13 בפברואר 2020

הר סיני הוא ההר עליו עלה משה על מנת לקבל את התורה. בחודש השלישי לצאת ישראת ממצרים הם הגיעו למדבר סיני והמתינו למעמד הר סיני בו הם קבלו את לוחות הברית ובהן עשרת הדברות.

מעמד הר סיני[עריכה]

ערך מורחב - מעמד הר סיני


מעבר למעמד הר סיני, ההר מוזכר פעם נוספת בתנ"ך. אליהו הנביא צווה ללכת אליו. ההר מכונה בספר מלכים "עַד הַר הָאֱלֹקִים חֹרֵב" [1]. בהר הוא נוכח לדעת כי לא באש ה' ולא ברעש ה' אלא בקול דממה דקה.

מקומו של הר סיני[עריכה]

מקומו המדוייק של הר סיני, לא נודע בברור. יש סבורים שהר ג'בל מוסא ("הר משה") - הר בדרום חצי האי סיני במצרים, הוא הר סיני, אבל מבחינה גאוגרפית הר סיני היה אמור להיות קרוב למדין, כיון ששם בער הסנה באש‏[2].

בעשורים האחרונים טרחו החוקרים לחפש היכן מקומו של הר סיני. ונאמרו בזה כמה השערות מבוססות על ממצאים שונים:

ציור שנמצא בהר כרכום, אשר לפי דברי פרופ' ענתי מתאר את לוחות הברית. המקור:ויקישיתוף
  • פרופסות עמנואל ענתי, מצביע על כך שהר סיני הוא הר כרכום. ואכן מצא בסביבות ההר ציור של שני לוחות הברית (ובתוך הציור עשרה תאים, כנגד עשרת הדברות)[3]. לאחר שנים מאז מחקרו של ענתי, נתגלו בהר תופעות שנראות על-טבעיות[4].
  • החוקר רון ויאט, על פי התיאור של יוסף בן מתתיהו ועוד סימנים, מצביע על הר "ג'בל אל לוואז" כהיותו הר סיני המקראי. ונמצאו בהר ובתחתיתו כל מה שמוזכר בתורה בדקדוק רב, לדוגמא ניכר היטב שההר עלה באש[5], שבקרוב אליו משה רבינו בנה מזבח[6], ושבתחתית ההר נבנו שתים עשרה מצבות כנגד שתים עשרה השבטים[7], ושישנה מערה בתוך הר סיני (כמפורש בספר מלכים[8]), ולצערנו אף מצא שם את שיירי המזבח שבנו לעגל עם 12 ציורים של עגלים בסגנון מצרי עתיק, ומצא אפי' אפר של זהב (ככל הנראה ממה שטחן משה רבינו[9]). ארכיאולוגים רבים ביקרו באתר והביעו התפעלות, עד שהרשויות אסרו את הכניסה למקום.

ראו גם[עריכה]

הערות שוליים[עריכה]

  1. א' י"ט, ח'
  2. כמבואר בספר שמות ג, יב; וראה בפרקי דרבי אליעזר פרק מ
  3. אתר "הכרכום" שעוסק בתגלית זה
  4. מאמר בענין התופעה על-טבעית בהר כרכום
  5. שמות י"ט י"ח
  6. שמות יז טז
  7. שמות כ"ד ד'
  8. מלכים א פרק יט
  9. שמות ל"ב כ'