שאל את הרב

  • הלכה
  • פירות וירקות

פירות קפואים לטחינה בלבד

undefined

הרבנות הראשית לישראל

כ"ה אייר תש"פ
שאלה
האם מותר להשתמש בפירות קפואים "לטחינה בלבד"?
תשובה
ברצוני ליידע שקיימת תקלת כשרות בשימוש בפירות קפואים שמודפס עליהם "לטחינה בלבד". ידוע שקיימים פירות שמוחזקים בחרקים כגון: פטל, תאנים, תות, דמדמניות ופירות יער, ואף קיימת נגיעות בתמרים, דובדבנים, אוכמניות ומשמש. טחינה רגילה במעבד מזון שמשתמשים בו כגון לגלידה, אינה מרסקת את כל החרקים. לפני שנה נבדק מיץ תות שנמכר מקורר סחוט טרי ונמצאו ב־150 מ"ל 20 חרקים שלמים. ידוע שיש רצון שיישארו חלקים מהפרי כמו הפולפה במיץ הדרים, ולכן המיצים לא מסוננים במסננת צפופה ולפעמים נשארים חרקים. קיים איסור "לבטל איסור לכתחילה" - אסור לקחת איסור ולערבבו בשישים כדי לבטלו או לטחון אותו כדי לבטלו, ואם עושים זאת המאכל נאסר באכילה. לכן אם טוחנים את הפירות בטחינה רגילה כפי שעושים כשרוצים שיישאר גם הפרי עצמו, נשארים חרקים. ואם כדי שלא יישארו חרקים טוחנים במיוחד דק עד שהופכים את הפרי לנוזל צלול, אז מבטלים איסור לכתחילה. לכן הכיתוב "לטחינה בלבד" אינו מציל אותנו מאכילת חרקים או מביטול איסור. נוסף על כך, לאחרונה משווק תות קפוא שמודפס עליו "לטחינה בלבד" בעוד שבאישור הכשרות של הרבנות הראשית נכתב שיש להדפיס בתווית "ללא פיקוח הלכתי בנושא חרקים".
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il