עלוני שבת צריכים גניזה?

הרב עזריה אריאל

כ"ב כסלו תשע"ח
שאלה
שלום האם עלוני השבת המחולקים בבתי הכנסת צריכים גניזה ? בעבר שמעתי שיש השתדלות שלא יהיה צורך ,מה המצב היום? האם רעיון על פרשת שבוע בלי שם השם וציטוט חלקי של פסוקים מחייב גניזה? תודה וברכה
תשובה
לשואל, שלום וברכה! מותר להניח את עלוני השבת בצורה מכובדת במיכל המחזור, כשהם עטופים בשקית נייר המיוחדת להם. ואם ידוע שבשבת זו היה בעלון זה אחד משמות ה' במלואו (יפורטו להלן) - צריך לגנזו. הרחבה: יש איסור מן התורה להשחית את שמות ה' (שבעה שמות: י-ה-ו-ה, א-ד-נ-י, א-ל, א-ל-ו-ה, א-ל-ה-י-ם בכל הטיותיהם, צ-ב-א-ו-ת, ש-ד-י; כמובן, ללא המקף שכתבתי בין האותיות), וממנו נובעת גם חובת גניזה מכובדת כאשר הדפים כבר אינם ראויים לשימוש. איסור נוסף, לרוב הפוסקים - מדרבנן, הוא להשחית את כלל כתבי הקודש ואפילו מן התורה שבעל פה. כידוע, ה"תורה שבעל פה" הייתה במקורה עוברת במסורת בעל פה, והועלתה על הכתב רק כדי למנוע את שכחתה (הגמרא אומרת על כך את הפסוק: "עת לעשות לה' - הפרו תורתך"). בעניין זה חידש הרב משה פיינשטיין זצ"ל (אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן לט) שקדושת הכתבים מן התורה שבעל פה נובעת אך ורק מייעודם ללימוד, ולכן כשאינם מיועדים עוד ללימוד - בטלה קדושתם. לפיכך אין צורך לגנוז אותם, אם אין בהם שמות ה' הנ"ל. חידוש זה אינו פשוט (הרב פיינשטיין התנה את דבריו בהסכמת גדולי תורה נוספים, וגם הוא אמר זאת על דפים שבלו ולא ראויים לשימוש, ולא על עלונים, שאמנם מעצם טיבם הם חד פעמיים אבל כרגע הם במצב טוב). בכל אופן, רבנים רבים בימינו הסתמכו על דבריו בגלל הקושי הרב בגניזת העלונים, העלויות הכרוכות בכך ובזבוז המקום, ובשעת הדחק ניתן לסמוך על דעה מקילה באיסור דרבנן. עם זאת, צריך להשתדל לעשות זאת בצורה המכובדת ביותר האפשרית: ריכוז הדפים הללו בנפרד, עטיפתם בנייר והנחתם בסל המחזור. כל זאת בעלונים שאין בהם אף אחד משמות ה' הנ"ל. מבדיקה מדגמית שערכתי בעבר בעלוני השבת הנפוצים מצאתי שרובם מקפידים להימנע מהזכרת שמות ה', או לכתוב "אלוקים" וכדומה. לכן, אם ידוע על עלון מסוים שיש בו שם ה' בשבת זו - צריך לגנוז אותו; ואם לא ידוע שיש בו שם ה' - מותר לאוספו בצורה מכובדת כאמור ולשים במיכל המחזור.