• שבת ומועדים
  • ליל הסדר

קושיות מההגדה

הרה"ג יעקב אריאל

ט ניסן תשע"ט
שאלה
שלום כבוד הרב! תודה רבה על כל הפעילות שהרב עושה כדי שעם ישראל יוכל ללמוד תורה! רציתי לשאול את הרב כמה שאלות לאחר שעברתי על תוכן ההגדה: 1.מה העניין ששותים 4 כוסות יין ? למה דווקא יין? 2. למה משה רבינו לא מוזכר אפילו פעם אחת בהגדה? 3. למה בארבעת הבנים (חכם,תם,רשע ושאינו יודע לשאול)א ין בן צדיק או בן טיפש? למה דווקא 4 בנים אלו? 4. מה הטעם שע"י זה שאומרים פסח מצה ומרור יוצאים י"ח פסח ואם לא אמרת לא יצאת? תודה רבה לרב! כל טוב.
תשובה
א. היין נחשב בעולם כולו כמשקה אציל ונוהגים לשתותו בכל אירוע משמח ומכובד ב גם החמץ אסור בגלל שהוא תופח ומתנפח והאדם עלול לזקוף את הגאולה לכוחו ועוצם ידו בלבד לכן החמץ הוא איסר חמור כל כך משה דומה למצה הוא העניו מכל האדם אשר ע"פ האדמה הוא לא מבליט את עצמו אלא זוקף את הכל לה' (השווה למנהיגי ציבור בימינו...) ג. התורה לא כינתה את הבנים בשמות, המגיד עשה זאת בכוונה כדי להדגים לנו גוונים שונים של בנים ובנות, אין רק ארבע אלא גם ארבעים וארבע בחזקת ארבע מאות ארבעים וארבע ויותר דור דור ובניו, דור דור ובנותיו ולכל אחד צריך להתאים מעשה מתאים לאופיו ולהתנהגותו ד. אמירה לבד לא מספיקה, צריך להסביר כל מצוה וטעמה לשם כךנ ועד כל ליל הסדר 'כי בעבור זה עשה ה' לי בצאצתי ממצרים' (ר' ראב"ע שמות יג ח)