• שבת ומועדים
  • הכשרת כלים

להכשיר סיר ורשת מנגל בחול המועד פסח

הרב נועם דביר מייזלס

י"ט ניסן תשע"ט
שאלה
שלום וברכה הרב. א. האם אפשר לעשות הגעלה לסיר שלא הספקנו להגעיל אותו קודם פסח? ב. אנו רוצים לעשות על האש במנגל שלא הוכשר לפסח האם ניתן להכשירו בפסח?
תשובה
מועדים לשמחה ! א. כשיש צורך כזה יש להקל לספרדים, אך לאשכנזים אין אפשרות בהגעלה אך ניתן להכשירו על ידי ליבון קל. ב. יש לנקות את הרשת טוב וללבן אותה ליבון חמור עד שהרשת תאדים. ואם הדבר לא אפשרי יש לקנות חדשה, וכן עדיף. אם יש אפשרות להשיג סיר או רשת אחרים, יש לעשות כן. מקורות: א. מרן השו"ע היקל (או"ח תנ"ב, א'), אך הרמ"א החמיר בהגעלה תוך זמן איסורו שאז חמץ אסור במשהו וחוזר ובולע (ויש מפוסקי ספרד שהחמירו בזה כרמ"א), אך ע"י ליבון כתב הרמ"א ע"פ הרשב"א שמותר. כמו כן גם לפי הרמ"א יועיל ליבון בכלי שזקוק להגעלה (פסק"ת תנ"ב, ב'). וראה פמ"ג (סק"ד). וראה גם שו"ע (תמ"ז י') שהיקל בדין נותן טעם לפגם גם בפסח, אך הרמ"א שם החמיר. ב. ראה רמ"א ע"פ הרשב"א (תנ"ב, א'). בברכה רבה,