• ריבית, השקעות ובנקים

ריבית בהלוואת ביצים בין שכנות

הרב נועם דביר מייזלס

כ"א אב תש"פ
שאלה
האם מותר להחזיר לשכנה ביצים בגודל אחר או שחייבים אותו גודל, כיון שכבר קניתי גודל L?
תשובה
שלום רב. אסור להוסיף בכמות הביצים. אך מותר להחזיר אותו כמות ביצים אף אם הן קצת יותר גדולות, כיון שעל הפרש קטן מוחלים, בפרט שכבר קנית קרטון גודל L, והמחמיר בזה תבוא עליו ברכה. מקורות והרחבה: מבואר ברמ"א (יו"ד קס"ב א') שנהגו להקל ללוות כיכר לחם בכיכר לחם אף שיש שינוי מועט בשווי הלחם, "דמאחר דדבר מועט הוא לא קפדי בני אדם להדדי בזה" וכן כתב מרן הבן איש חי (ש"ש עקב א'), שדין זה נוהג בכל הפירות שאין דרך להקפיד על שינוי הערך שלהן בשוק, כיון "שלא החמירו חז"ל לדקדק באיסור ריבית דרבנן כל כך". אולם ודאי שאם ההבדל ניכר בעיני הבריות ואינו נחשב דבר מועט יש להחמיר. ובקיצור דיני ריבית (ב' ב'). כתב שאם ההפרש גדול וניכר הדבר אסור, כגון אם לוו ביצה מס' 1, אין להחזיר ביצה מס' 3. אולם ראוי להחמיר להחזיר את אותו הגודל (כיון שדעת הגרב"צ אבא שאול זצ"ל לאסור גם בכהאי גוונא, ריבית לאור ההלכה י"ד ט'). אם כן לכתחילה ודאי שאין להחזיר מידה יותר גדולה של ביצים, אולם אם יש בדבר טירחה או הפסד ממוני, כיון שמדובר באותו סכום של ביצים, ואין בכוונתך להחזיר בריבית, אלא הדבר יותר נוח לך, ואנשים לא מקפידים על גדלים כאלה, ניתן להקל בזה. בברכה רבה,