• תורה, מחשבה ומוסר
  • דרכי לימוד

חקיקת דברי התורה בלב

הרב אליקים לבנון

י"ז סיון תשפ"ג
שאלה
שלום וברכה! איך באמת מגיעים למצב שנחקק בליבו של האדם כל דבר תורה שלומד (בגמ, בהלכה, במוסר וכדומה), והינו שיזכרם טוב מאוד כמו שכותב רש"י "שיהיו (דברי תורה) מחודדים בפיך שאם ישאלך אדם דבר שלא תהא צריך לגמגם בו אלא אמור לו מיד" ולפי מה שזכור לי, דבר שהוא חשוב לחיים של האדם אז הדבר הזה נחקק בליבו טוב כמו שרש"י כתב ולדוגמה, אני שחשוב לי מאוד עניין זיכרון התורה אז אני זוכר את הרש"י הנ"ל טוב מאוד ובע"פ וגם את המיקום של הרש"י הזה בע"פ וגם את הפסוק בתהילים קיט טז ופרוש הרד"ק שם בע"פ(!) ועוד כאלה יש ואני מתפלא על עצמי שאני ממש זוכר את הדברים האלו כבר מהלימוד הראשוני(!), אז השאלה היא כ"כ גדולה וחשובה(!!): איך אדם מגיעה למצב כזה שכל דבר תורה (בגמ, בהלכה ובמוסר וכדומה) יהיה כ"כ חשוב לו עד כדי שדברי התורה יחקקו בליבו עוד בלימוד הראשוני באופן שיזכור את התוכן של אותו דבר תורה ואת מקומו של אותו דבר תורה (כגון: תהילים קיט טז, דברים ו ז)? תורה רבה.
תשובה
שלום. א. לחזור פעמים רבות על הלימוד. ב. לכתוב, לסכם בקצרה כל מה שנלמד. משפט אחד או שניים לעמוד גמרא. משפט קצר לסיכום הלכה. ג. לחזור בעל פה על מה שאתה לומד. כל אלו יסייעו לך לזכור. ברכה והצלחה!