• דיני ממונות בעקבות גירושין

עד מתי אפשר לתבוע את הכתובה?

הרב מרדכי גרוס

ה אלול תשע"ב
שאלה
כתוב בהלכה שאישה שלא תבעה כתובתה 3 שנים איבדה כתובתה, מה הדין גרושה ששלחה לגרוש מכתב תוך 3 שנים לגירושין שרוצה שישלם לה כתובתה או חלק ממנה האם זה נקרא שתבעה כתובתה בתוך 3 שנים והגרוש יהיה חייב לשלם לה גם לאחר 3 שנים או שצריך שתתבע דווקא בבית דין את כתובתה?
תשובה
שלום וברכה גרושה יכולה לתבוע את כתובתה לעולם, כל עוד לא מחלה בפרוש על הזכות שלה. הדין שאישה שלא תבעה את כתובתה במשך עשרים וחמש שנה אבדה את זכותה נאמר אודות אלמנה ולא גרושה, מקור הדברים: במשנה במסכת כתובות קד, נאמר שאלמנה שיורשי בעלה מפרנסים אותה ואינה יושבת בבית בעלה, ולא תבעה את כתובתה במשך עשרים וחמש שנה, אבדה את זכותה, כיוון שאנו מפרשים את שתיקתה כמחילה על הכתובה. (כך דעת חכמים שם) הגמרא מסייגת את הדברים למצב בו אין לאלמנה את שטר כתובתה,. הגמרא מוסיפה שדין זה נאמר רק באלמנה, ואלו בגרושה אין אומדן ששתיקתה מבטאת מחילה, ולכן יכולה לגבות את כתובה אף לאחר עשרים וחמש שנה של שתיקה, כמו כל בעל חוב שגובה את חובו ללא הגבלת זמן. הדברים נפסקו בשו'ע אבה'ע סימן קא סעיף ד. כל טוב הרב מרדכי גרוס