- משפחה, ציבור וחברה
- מזוזה
שאלה
שלום וברכה
אני שוכר דירה שבחצרה ממוקם קראוון על גלגלים נגרר, המשמש כמטבח ובו גם חדר מקלחת, ומיטה (לאירוח לעיתים רחוקות).
הקראוון מחובר לתשתיות מים וביוב כך שאינו מיועד להיות נייד.
האם חייב במזוזה?
תשובה
שלום
אפתח במספר כללים ובסופם נענה על השאלה.
יש לקבוע מזוזה בפתח הבית ובכל חדר מחדרי הבית שעיקר תשמישו הוא דרך כבוד, אבל חדרים שעיקר תשמישם הוא בדברים שאינם לכבוד המזוזה - אין לקבוע בהם מזוזה בימינו רק חדרי השרותים והמקלחת נחשבים כמוקומות לא מכובדים, אך חדרי השינה של מבוגרים או ילדים אע"פ שרגילים להתלבש שם או להחליף לתינוקות כאשר לכלכו חייבים במזוזה. (שו"ע יו"ד סי' רפ"ו סע' ב' ד'-ה').
תנאי עיקרי נוסף כדי שתחול המצוה לקבוע מזוזה בחדר מסוים הוא גודל החדר. חכמים הגדירו שחדר הראוי לדירה הוא חדר שיש בו ארבע אמות על ארבע אמות. (אמה כ-48 ס"מ, וא"כ חדר בגודל 192 ס"מ על 192 ס"מ יהיה חייב במזוזה).
נחלקו הרמב"ם והרא"ש בבית שאין ברחבו ארבע אמות על ארבע אמות אך יש בו בכדי לרבע ארבע אמות על ארבע אמות כגון בבית או בחדר צר וארוך. לדעת הרמב"ם (מזוזה פ"ו הלכה ב') חייב במזוזה, ולדעת הרא"ש (הלכות מזוזה סי' ט"ו) פטור. השו"ע (יו"ד סי' רפ"ו סע' י"ג) פסק שצריך לקבוע מזוזה בחדר זה ללא ברכה. (ועיין עוד שם בפתחי תשובה ס"ק י"א בשם החמודי דניאל).
כפי שציינת בתחילת השאלה - הנך שוכר את הבית הנ"ל. בענין זה יש לחלק בין ארץ ישראל לחוץ לארץ. בארץ ישראל כיון שקיימת מצות ישוב הארץ אפילו אדם ששוכר ליום אחד בלבד חייב במזוזה. בחוץ לארץ הדין שונה, רק השוכר לתקופה העולה על שלושים יום חייב לקבוע מזוזה, כאשר שכר האדם מראש לתקופה ארוכה (למעלה משלושים יום) רשאי לקבוע מזוזה מיד ואין צורך לחכות עד לאחר שיעברו שלושים יום. (שו"ע יו"ד סי' רפ"ו סע' כ"ב, ובערוך השולחן סע' מ"ט).
לפי כל הנ"ל (כאשר השכירות היא בארץ ישראל) יש לקבוע מזוזה בקרוואן הנ"ל. לגבי הברכה יש לנהוג על פי האמור לעייל אם לא ניתן לרבע שיעור של ארבע אמות על ארבע אמות יש לקבוע ללא ברכה.
יום טוב