- הלכה
- שאלות כלליות
- הלכה
- ק"ש שעל המיטה ותיקון חצות
1925
שאלה
שלום,
א. קורה לי פעמים רבות, שאני נרדמת תוך כדי עיסוק בבדיקת מבחנים, או בהכנת שיעורים, ולעיתים השינה היא ארוכה מאוד. כשאני מתעוררת אני מעוניינת להמשיך בעיסוקיי, שהם בד"כ בענייני קודש. האם לברך ברכות התורה לפני שאני עוסקת בדברי תורה אע"פ שאני מתכוונת לחזור ולישון? האם זה משנה האם התעוררתי לפני עלות השחר או אחריו? ומה לעשות אם תוך כדי העיסוק עלה השחר?
ב. לעניין קריאת שמע שעל המיטה, אם אני הולכת לישון לאחר שעלה השחר, האם לקרוא את כל סדר קריאת שמע שעל המיטה, כולל המפיל, או רק חלק מהדברים? תודה
תשובה
שלום וברכה
ברכות התורה חשובות הן, שרבים מהראשונים נוקטים שהברכה מן התורה. חז"ל מבארים לנו שהארץ אבדה (יצאו לגלות) על שלא ברכו ברכת התורה. השולחן ערוך (אוח סי' מז) פרט מעלת הברכה בלשונו "ברכת התורה צריך לזהר בה מאד" וכתבו הפוסקים שצריך לברך אותה בשמחה גדולה.
א. הישן שנת קבע בלילה צריך לחזור ולברך ברכות התורה כשיקום, אף אם קם באמצע הלילה. הגדרת שינת קבע היא שינה של חצי שעה במיטה. ואלו שינה של פחות מחצי שעה, או שינה של יותר מחצי שעה על כיסא\שלחן וכד' מוגדר כשינת אראי.
ולכן אם את נרדמת על כיסא, וקמה בהמשך הלילה, אינך צריכה לברך ברכות התורה קודם להמשך לימודך.
אם את מתעוררת לאחר עלות השחר, כך שהתנומה שנמת היא השינה עיקרית של הלילה, ועכשיו כבר האיר היום יש לברך ברכת התורה לפני המשך עיסוק בתורה. (כיון שזוהי השינה העיקרית של הלילה אף אם אינו במיטה, בצירוף הדעות שאף הנעור כל הלילה צריך לברך למחרת)
כאשר תוך כדי העיסוק עלה השחר, יש לברך רק כאשר התנומה שנמת היא השינה העיקרית של הלילה.
ב. ההולך לישון במשך הלילה אף לאחר חצות קורא סדר קריאת שמע עם ברכת המפיל. אמנם המקובלים נוקטים שאין לברך ברכת המפיל לאחר חצות הלילה. אך אנו פוסקים שכל ההולך לישון במשך הלילה מברך ברכת המפיל. ורק הנוהגים כמקובלים אינם מברכים. (שערי תשובה סי' רלט)
אם את הולכת לישון לאחר עלות השחר, אין לברך ברכת המפיל. (באור הלכה סי' רלט) אך כיון שזו העת בה את מפקידה את נשמתך עד שתתעורי, נכון לומר את סדר הקריאה שנועד לשמירה ממזיקים (משנ"ב רלט, ח) ויהי נועם וכו' ויושב בסתר וכו'.
בברכה,
הרב מרדכי י. גרוס
כיצד נתנו לנשבים יין ובשר
הרב חיים שרייבר | כ"ג ניסן תשפ"ה
ברכות נ עמוד א
הרב חיים שרייבר | כ"ג ניסן תשפ"ה
