- שבת ומועדים
- סדר וניקיון
שימוש במים חמים בשבת
שאלה
האם מותר לכוון את הטרמוסטט של הבוילר (דוד החימום) לטמפרטורה פחות מ"יד סולדת בו" ולהשתמש במים החמים בבית?
תשובה
מותר לחמם מים בשבת ע"י שיכוון את הטרמוסטט של הבוילר מבעוד יום לטמפרטורה פחות מ"יד סולדת בו", ואין בו משום גרמא הפעלת גופי החימום, כיון דאינו אלא גרמא בכח שני דפ"ר דשרינן, ולדעת הגרש"ז אויערבאך זצ"ל עדיף שיתקין שעון אוטומאטי מבעוד יום אשר מפעיל את זרם החשמל לפי זמנים קבועים מראש, בין אם המים קרים ובין אם הם חמים, ואין הזרם מופסק אלא אם המים מגיעים לחום מסויים.
אולם יש להזהר שהמים הנמצאים במיתקן מבעוד יום אינם חמים בחום שהיד סולדת בו משום שאז אם משתמש במים החמים הריהו מבשל את המים הקרים הנכנסים למתקן במקומם ומתערבבים במים החמים.
(שש"כ פרק א הערה קיח ופרק יד סעיף ב ובהערה יא).
מותר להשתמש במים החמים שהוחמו בהיתר בשבת בצורה הנ"ל רק כדי לשטוף כלים וכדומה אבל אסור לרחוץ בהם אפילו פניו ידיו ורגליו משום "גזירת הבלנים" [שבת דף מ]. "גזירת הבלנים" זה האיסור שהטילו חכמים על רחיצה בשבת בחמין אפילו במים שהוחמו מערב שבת, וכ"ש מים שהוחמו בשבת בהיתר, מחשש שמא יבואו עי"ז להחם מים בשבת באיסור.
(שו"ע סימן שכו סעיף א ובמ"ב ס"ק א, וסעיף ד ובמ"ב ס"ק יז, שש"כ פרק יד סעיף ב).
ולענין הטמפרטורה של המים שייחשבו מים חמים שאסור לרחוץ בהם, כתב בשמירת שבת כהלכתה "אפשר דכל שמרגישין בו חמימות אסור, ובפושרין דהיינו להפיג הצינה מותר".
(שש"כ פרק יד הערה ג בשם התהלה לדוד סימן שכו ס"ק ג).

קיפול כביסה בשבת
הרה"ג דוב ליאור | י מרחשון תשס"ז

ניגוב סכו"ם בשבת
הרב נועם דביר מייזלס | י"א כסלו תשפ"א

סבון להסרת איפור
הרה"ג יעקב אריאל | כ"ג שבט תשס"ג

ניקויי רצפה בשבת
הרב יצחק בן יוסף | י"ח אב תשע"ג
הרב משה ליב הכהן הלברשטט
מייסד וראש תוכנית "יורו" להכשרת רבנים ומנהיגים לקהילות בארץ ובתפוצות .
האם מותר לגדל גפנים ליין בבית קברות יהודי?
כ"ו שבט תשע"ח
נסיעה מישראל לארה"ב במוצאי החג
כ"ב שבט תשע"ח
מקור המילה "חנוכיה"
ב טבת תשע"ח
פילגש בגבעה
כ"ו שבט תשע"ח

מה מברכים על פפאיה, צנובר, סברס, ליצ'י, קשיו, אננס ועוד
הרב יצחק בן יוסף | י שבט תשע"ט

מה מברכים על פפאיה, צנובר, סברס, ליצ'י, קשיו, אננס ועוד
הרב יצחק בן יוסף | י שבט תשע"ט

ברכה על אכילת אתרוג
הרה"ג דוב ליאור | ל תשרי תשע"א

מה אומרים בניחום אבלים
הרב ש. יוסף וייצן | כ"ו תמוז תשס"ח

מה לעשות כשהתפילה מהירה?
הרב אליקים לבנון | י"ד שבט תשפ"ג

מה הכי חשוב כיום, התורה, העם או הארץ?
הרה"ג יעקב אריאל | ט"ו שבט תשפ"ג

שלושת השבועות - לא לעלות החומה
הרה"ג יעקב אריאל | ט"ו שבט תשפ"ג
