שאל את הרב

  • הלכה
  • מגע ותערובת בין בשרי או חלבי לפרווה

מאכל בשרי חמים בכלי פרווה - דין הכלי

undefined

הרב נועם דביר מייזלס

י"ג סיון תשע"ט
שאלה
בישלתי פתיתים בסיר פרווה שנאכלו עם שניצלים. בטעות בעלי שם את השניצלים שנשארו על שאריות הפתיתים בסיר הפרווה (בשלב הזה האוכל היה חמים עד קר) מה דין הכלי?
תשובה
שלום רב, יש לנקות את הכלי היטב, והוא נשאר פרווה. מקורות: שו"ע (יו"ד ק"ה, ב'). חום ש"היד סולדת בו", הוא השיעור ששיך בו בישול או העברת טעם. לכתחילה יש להחמיר מחום של 40 מעלות צלסיוס, ועד 45 מעלות הוא מחלוקת בין הפוסקים, ובדיעבד בדרבנן אפשר להקל בזה. אולם מחום 48 מעלות אין לדונו כספק יד סולדת ויש להחמיר (יעויין פתחי מגדים י"ד, הערה 3), ובכלי שני יש פוסקים שחשו לדעת החכמת אדם והמ"ב שביד נכווית (כ70 מעלות) אפילו בכלי שני הוי בישול גמור (שם). מכל מקום בנידון השאלה ודאי שהכלי לא נאסר כיון שרמת החום היתה פחות מיד סולדת, "חמים עד קר", ואפילו כלי ראשון שעל האש, אם התבשיל שבו אינו ברמת חום שהיד סולדת בו, אין בו כח לבשל ולא להבליע, ולכן מספיק לנקות את הכלי, והוא נשאר פרווה. בברכה רבה,
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il