• ערלה ונטע רבעי

העברת שתיל גפן למקום אחר בגינה הפרטית

מכון התורה והארץ

כ"ט אייר תשס"ה
שאלה
עליי להעביר את שתיל האילן בן השנתיים מאחר ואינו גדל כיאות,יתכן מחסור בעומק אדמה או תעלה רחבה לאילן הגפן ,לכן ברצוני לדעת מה עליי לדעת מבחינת הליך ההעברה? מבחינת קוטר ועומק גוש העפר שעימו? כמה זמן מותר להשהותו בדלי נקוב כהלכתו עד שיהיה מותר להשרישו או לנטעו שוב-באם אחליט שלא לשותלו במידית לאחר הוצאתו מן האדמה? האם יש חומרה בהנחתו בדלי כאשר זה יהיה מונח על גוש אדמה שעומקו פחות מטפח ומידותיו האחרות כ 2 על 3 טפחים,כשבקצהו התחתון ישנה חסימה מלאה לגוש זה על ידי בטון?הרי שיתכן וזה כמו כל חלקת אדמה שבסופה יש עצירה על ידי סלעים ואבנים?,
תשובה
בס"ד א. אם אכן השתיל אינו גדל כמו שצריך מסיבות מקצועיות רציניות מותר להעביר את העץ, אך בלא זה אסור להעביר עצים מפני איסור בל-תשחית. ב. כדי להעביר את עץ-הפרי בלא למנות שנות ערלה מחדש צריך להקפיד על כמה דברים. 1. שגוש האדמה יהיה גדול עד כמה שאפשר. 2. לקצץ את העלווה במידה המאקסימאלית (באופן שהשתיל לא יפגע) לפני ההעברה. 3. לדאוג שהשתיל יהיה כל הזמן מחובר לקרקע (חוץ מאשר עצם ההעברה) ולא יהיה מונח על משטח מנתק כמו בלוקים בטון, עץ וכדו'. 4. אם רוצים להעביר את השתיל למקום החדש, יש לחפור את הגומה שלתוכה יכניסו את העץ, ולהעביר את העץ בגושו (בלא שיתפורר) ולהניח בלא לכסות את האדמה. להשקות כפי שהיה נהוג לפני העברה. אם במשך השבועיים נראה את העלים קמלים ומתייבשים סימן שהעץ קיבל מכה בגלל ההעברה, ואז יש למנות שנות ערלה מחדש בעת הנטיעה. אם העלים אינם קלים ומתייבשים - סימן שגוש האדמה מספיק למחייתו והנטיעה במקום החדש אינה נטיעה חדשה אלא המשך של הנטיעה הראשונית, ואז לא צריך למנות שנות ערלה מחדש. בברכת התורה והארץ, יואל פרידמן