מעשרות לעץ שספק אם הוא ברשות היישוב

מכון התורה והארץ

י"ב כסלו תשפ"א
שאלה
בס"ד שלום וברכה, כשהורי בנו את ביתם ביישוב, התברר להם ששביל לטובת הרבים אמור לעבור ממש סמוך לגינה שלהם. הם בקשו ומזכירות היישוב הסכימה להזיז את השביל כ10 מטרים מהגינה. כתוצאה מכך המדרגות שהיו אמורות להוביל לשביל הציבורי וגם לשביל הפרטי, משמשות רק את בית הורי. כתוצאה מהאמור לעיל, התווסף שטח לגינה ושם ניטע עץ. השאלה האם זהו עץ בשטח הפקר/ציבורי ופטור ממעשרות או עץ בשטח פרטי וחייב? אציין שבטאבו השטח לא רשום על שם הורי אלא כשטח ציבורי. מאידך, אין תביעה של היישוב/מזכירות או מישהו לפנות את השטח (מדובר בשטח קטן שאין מה לעשות בו). תודה
תשובה
בס"ד שלום וברכה, העץ גדל ברשות הרבים, אבל מכיוון שהעץ יש לו בעלים שנטעו אותו, יש בו דין של ערלה ורבעי (רמב"ם מעשר שני פ"י ה"ה). כך גם לגבי הפקר - כל זמן שיש לעץ בעלים שמקפידים על הפירות, הם הבעלים וחייבים בתרו"מ בברכה. שבוע טוב יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ