פירוש הכותרת בכתובה מרוקאית

הרב נועם דביר מייזלס

כ"ח אייר תשפ"א
שאלה
מה פרוש "בסימנא טבא ובמזלא יאיא ובנחשא מעליא"? ובמיוחד המילה יאיא.
תשובה
שלום וברכה. כך נהגו לכתוב בעיקר בעבר בכתובה המרוקאית עוד לפני כתיבת התאריך: "בסימנא טבא (בסימן טוב) ובמזלא יאייא (מזל יאה/יפה, רש"י בירמיהו מ"ו כ' פירש עגלה יפהפיה: מלכותא יאייא) ובנחשא מעלייא (ניחוש טוב/מזל טוב) בשעת רצון ברכה והצלחה". גם בבגדד יש שכתבו משפט זה בתחילת הכתובה (רק שהשמיטו "ובנחשא מעלייא"). יש להוסיף שכיום בארץ ישראל פתיחה זו פחות מצויה גם בקרב יוצאי מרוקו ובגדד, אך יש שעדיין נוהגים לכתוב כך או שאומרים משפט זה בעל פה. כמו כן יש עדות נוספות שהוסיפו פתיחה שיש בה ברכה ולחתן ולכלה, בכל אופן אין זה כחלק מהכתובה ואינו מעכב. וכל אחד יעשה בזה כמנהגו או כמנהג רבותיו. בברכה נאמנה,