• שבת ומועדים
  • הדלקת נרות

הדלקת נרות חנוכה לפני ואחרי הזמן

הרב נועם דביר מייזלס

כ"ו כסלו תשפ"ג
שאלה
היי, אבא שלי עובד כל יום עד הערב וחוזר הביתה לאחר שעת הדלקת הנרות. בערך בסביבות שבע/שמונה כל יום. מה עושים במקרה כזה? מצד אחד אנחנו רוצים להדליק נרות בזמן ומצד שני יש עניין בהדלקת הנרות ביחד עם אבא שלי. מה עושים גם למשל אם יוצאים מהבית מוקדם יותר (בארבע נניח) ויודעים מראש שלא יספיקו לחזור בשעה הנכונה להדלקת הנרות? מודה לך מאוד מראש על התשובה. שיהיה שבוע טוב וחג חנוכה שמח!
תשובה
שלום וברכה. א. תשאלי את אביך מה הוא מעדיף, וכך תעשו, כיון שכיום ניתן להדליק אף בשעות מאוחרות משעה 20:00 עם ברכה. ב. או שתמנו שליח שידליק בזמן או שתדליקו כשתחזרו, בפרט אם יש בזה שלום בית, וכל מקרה יש לדון לגופו. מקורות: א. יש מעלה להדליק נרות חנוכה כשבני הבית מקובצים, גם מצד פירסום הנס (מ"ב תרע"ב סק"י, כה"ח סקכ"ד), וגם מצד השלום בבית. וכיום זמן "עד שתכלה רגל מן השוק", הוא הרבה יותר מחצי שעה, ולכן טוב שבעל הבית יקבע את הדרך בה יש לנהוג בבית. ולנוהגים להדליק בתוך הבית, כל שכן שיש מקום להמתין לאבי המשפחה. ב. בפוסקים יש ג' אפשרויות, א. להקדים ולהדליק בברכה מפלג המנחה (הובא בשו"ע בשם יש מי שאומר סי' תרע"ב סע' א'), ב. למנות שליח שידליק בזמן, ג. להדליק אחרי חצי שעה בזמן שיש עוד פרסום הנס. למעשה נראה שלכתחילה יש להמנע מאפשרות הא', כיון שאם החנוכיה לא תמשיך לדלוק בלילה, לא יהיה בכך פרסום הנס (מ"ב שם סק"ד), כמו כן לדעת חלק מן הפוסקים אין לברך מפלג המנחה (ראה כה"ח סי' תרע"ב סק"ג וסק"י), וכן משמע מדברי מרן השו"ע סי' תרע"ב א', שהביא דעה זו ביש מי שאומר. ולכן למעשה יש עדיפות לעשות שליח שידליק בזמן שבזה יוצאים לכל הדעות (שו"ת שבט הלוי ח"ד סי' ס"ו ועוד פוס' רבים). כמו כן אם חוזרים בשעה סבירה שיש עוד פירסום הנס בחוץ, ניתן להדליק אז, ובפרט אם יש בכך שלום בית וכדומה. וכפי שכתבנו לעיל, אם נהוג במשפחה להדליק בתוך הבית, נראה שעדיף להדליק יחד אף שעבר זמן של חצי שעה. בברכת חנוכה שמח,