• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

כל כמה זמן יש שנה מעוברת?

הרב עזריה אריאל

ג טבת תשפ"ג
שאלה
שלום, אני מסתכלת בלוח שנה של האתר, להפתעתי ראיתי ששנת ה'תשכ"ה היא שנה מעוברת ולאחר שנתיים שזה שנת התשכ"ז גם שנה מעוברת, איך יכול להיות, שנה מעוברת זה כל ארבע שנים ולא כל שנתיים, אולי זה טעות?
תשובה
לשואלת, שלום! המחזוריות של השנים המעוברות מורכבת יותר. שנה מעוברת מתרחשת מדי שנתיים או שלוש, סך הכל שבע פעמים בכל תשע עשרה שנים. סדר השנים נקרא 'גוח - אדזט', כלומר, בכל מחזור של תשע עשרה שנים השנים המעוברות הן: השנה השלישית, שישית, שמינית, אחת עשרה, ארבע עשרה, שבע עשרה, ותשע עשרה. הסיבה לכך היא, שמטרת העיבור היא לסגור פער בין חודשי הלבנה לבין שנת החמה, כדי להתאים את חגי ישראל לעונות השנה (פסח = חג האביב). שנה עברית רגילה היא בת שנים עשר חודשים, האחד מלא (30 יום) והאחד חסר (29 יום), בהתאם למחזוריות הירח (29 ימים וחצי בערך), ובסך הכל היא בת 354 יום. לעומת זאת שנת החמה (משך הזמן שכדור הארץ מקיף את השמש, וממנו מושפעות עונות השנה) נמשכת 365 יום, זאת אומרת, 11 יום יותר מאשר שנת הלבנה. אחרי שלוש שנים מצטבר פער של 33 יום, וחייבים להוסיף חודש כדי לסגור את הפער, ואפילו החודש הזה לא יספיק להשלים את כל הפער שנוצר (כי הפער הוא 33 יום, ואילו החודש 30 יום). לכן מדי פעם צריכה להיות שנה מעוברת כעבור שנתיים בלבד. בסך הכל במשך 19 שנים הפער מגיע ל - 209 ימים (19 כפול 11 יום), שהם שבעה חודשים. הפרש של ארבע שנים, כפי שכתבת, לא קיים אף פעם. תוכלי לבדוק את תאריך הלידה העברי והלועזי שלך, ולראות מתי הם נפגשים שוב. הם נפגשים בגיל 19, 38, 57, וכן הלאה בקפיצות של 19 שנים (לפעמים יש 'פספוס' של יום אחד, בגלל חישובים מורכבים יותר שלא כתבתי). איך יודעים באיזו שנה אנחנו במחזור? קל לדעת: מחלקים את השנה לפי הספירה לבריאת העולם, כיום 5783, ב- 19 ובודקים מה השארית. שנת תש"א הייתה שנה ראשונה במחזור התשע עשרה (שנת ת"ש היא שנת 5700 למניין הבריאה, והוא 300 כפול 19, ולכן שנת תש"א, 5701, מתחילה מחזור חדש), וכן שנת תש"כ. לכן שנת תשכ"ה הייתה מעוברת, בתור השנה הששית, וכן תשכ"ז, השמינית. גם שנה שעברה, תשפ"ב, הייתה שנה ששית במחזור ולכן מעוברת, וכן השנה הבאה, תשפ"ד, השמינית.