- תורה, מחשבה ומוסר
- ישיבות
169
שאלה
שלום הרב
אני בכיתה יב ומעוניין ללמוד בישיבה שנה הבאה
יש ישיבה גבוהה שמאוד אהבתי (לא אזכיר שמות) אבל יש שם אווירה קצת צבאית
האם אווירה צבאית יכולה להשפיע לרעה על הלימוד?
כי מצד אחד אני רוצה להגיע להשפיע ולהיות במקום גבוה בצבא ומצד שני אני רוצה לבנות עולם ערכים רוחני מאוד מוצק, ואני מפחד שהאווירה תהרוס את זה..
אחד המטרות העיקריות שלי היא לחיות אמונה, לחיות באמת את האידיאלים אני לא רוצה סיסמאות או מילים גבוהות שלא אומרות כלום ואחרי שנתיים כל הבניין שבניתי מתרסק בשנייה.
מה אני אמור לחפש בישיבה שאני הולך לבדוק?
אומרים לי הרבה שיש הרבה ישיבות שמתאימות ויקדמו אותך אז זה לא כל כך משנה איפה תהיה..
תודה מראש
תשובה
לשואל שלום וברכה!
אם הבנתי נכון את המושג "אווירה קצת צבאית", אתה לא מתכוון שיש בישיבה משמעת ברזל וכדומה, אלא שהבחורים בישיבה שואפים להגיע בהמשך לצבא וזה נוכח בצורה חזקה באווירת הישיבה, בשיח הפנימי בין החברים או גם בשיעורים של צוות הר"מים.
(שאלה לבדיקתך: האם ייתכן שזו אווירה זמנית בעקבות המלחמה כעת?)
באופן עקרוני, התכוננות לצבא לא סותרת בשום אופן עולם ערכים מוצק. להיפך, היא מטמיעה תחושת שליחות ואחריות ציבורית.
יחד עם זה, כדי להיכנס לעולמה של תורה בצורה יסודית, להיות בן תורה על כל המשתמע לכל החיים בהמשך, יש חשיבות רבה לצלול למעמקיה של תורה בלי לפזול ימין ושמאל. תקופת הלימודים בישיבה איננה "הכנה לקראת" ואיננה "על זמן שאול". בשנים שמוקדשות ללימוד - "הם חיינו ואורך ימינו ובהם נהגה יומם ולילה". זה נכון במובן אחר כל החיים, גם בצבא ובעולם המעשה בכל תחום, אבל בזמן שמוקדש לישיבה צריך כביכול לשכוח מכל מה שבחוץ. "שאין דברי תורה מתקיימין אלא במי שממית עצמו עליה, שנאמר: זאת התורה אדם כי ימות באהל" (ברכות סג ע"ב), כאילו נכנסת לאהל על מנת שלא לצאת ממנו לעולם (כמובן אפשר לקחת את האמירה הזו לקיצוניות שלא אליה התכוונתי). יש לך תכנית להגיע מתי שהוא לצבא, אבל בחוויה ובהרגשה - אתה פה לתמיד, כמו רבי עקיבא.
בכל מצב בחיים, צריך לעשות את מה שלפניך הכי טוב שאתה מסוגל. בישיבה - אתה הלמדן והמתמיד הכי גדול שאתה מסוגל להיות (לא הכי גדול מכולם - אלא הכי גדול שאתה מסוגל. תחרות עם עצמך, לא עם אחרים). ובצבא - החייל הכי טוב שאתה יכול להיות.
לכן המבחן העיקרי לישיבה הוא (בהנחה שכולן פחות או יותר באותה השקפה וכיוון רוחני): איפה אתה חושב שתפיק מעצמך את המקסימום, ותקנה הכי הרבה תורה בכמות ובאיכות, כולל לימודי אמונה ומידות טובות.
לדוגמה, אם אתה מרגיש שאתה מתעלה הכי הרבה בעקבות קשר עם רבנים שאתה אוהב ומעריך - כדאי ללכת למקום שבו אתה מרגיש שהקשר איתם יהיה הכי טוב ותורם. אם אתה מרגיש שאתה מאוד תלוי באווירת בית המדרש, ואתה מתקשה להשתקע בלימוד "נגד הזרם" - כדאי לבחור את המקום שבו התלמידים "שואפים גבוה" והאווירה בבית המדרש היא הסוחפת אותך ביותר (לפעמים זו בחירה מנוגדת: בישיבה אחת רב פלוני מצוין עבורך, אבל האווירה בבית המדרש חלשה יותר, ובישיבה אחרת הפוך). אם אתה מרגיש זקוק יותר לתמיכה חברתית, ובלעדיה תתקשה להשתקע בלימוד - צריך לוודא שגם את זה תקבל. וכן הלאה.
אלו לא נוסחאות מדויקות, ואם אתה נשאר בהתלבטות כדאי להתייעץ עם תלמיד חכם שמכיר אותך ואתה מעריך את השקפותיו ושיקול דעתו.
בהצלחה רבה וכל טוב!