אמירת סליחות בלילה או בבוקר

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

כ"א מרחשון תשס"ב
שאלה
האם עדיף לומר את הסליחות בלילה או בבוקר? (כי בדרך כלל פחות ערניים בבוקר).
תשובה
פעם מישהו מהתלמידים שאל אותי למה אנחנו אומרים סליחות בבוקר? ועניתי לו בקיצור, כי בישיבת "מרכז הרב" אומרים סליחות בבוקר. ואם הרב צבי יהודה זצ"ל אמר סליחות בבוקר, אז אני צריך לחשוב למה להגיד בבוקר או לעשות אחרת!? ואם הרב צבי יהודה זצ"ל אמר סליחות בבוקר מסתמא שגם הרב קוק זצ"ל נהג כך, וככלל, כל הפוסקים נהגו כך. הרב פרנק שהיה רבה של ירושלים, היה מקובל כפוסק גדול מאד. וכששאלו אותו שאלה שכבר שאלו את רבי שמואל סלנט שהיה רבה של ירושלים לפניו, הוא לא חשב פעמיים ולא האריך: "רבי שמואל סלנט אמר כך". דהיינו, אם כך נהגו בירושלים מקודם אז מה יש לשאול מחדש. אבל אם אני מחפש הסבר, למה בכל זאת נהגו כך, הרי שלטעמי הסליחות ענינם להתחיל את היום בהתעוררות רוחנית חדשה, שכל היום יהיה נובע מהדחיפה הגדולה של הבוקר, של הסליחות. ומאידך, אם אדם אומר סליחות והולך לישון, הוא ישן בהתלהבות, ויש כאלה שמתעלים בשינה למדרגות גבוהות... אבל אם יש כאלה שבבוקר וגם בתפילת שחרית הם לא כל כך ערניים, אז מוטב להם להגיד את הסליחות בבוקר לפני התפילה, ואז עד לתפילה הם יתעוררו, והיא תהיה בהתעוררות. בנושא הזה, כפי שאמרתי, לא התעמקו. כך ראיתי אצל רבותי, ואני לא חושב שצריך לשנות מהם. רק אחרי שאהיה יותר גדול מהם, אחליט אולי לעשות דברים חדשים, ואני מקוה שאולי פעם אגיע. פעם היו דיונים על גבינות צהובות, ואמרו שיש בזה ספקות איסורים, מפני שהיו משתמשים להקשות את הגבינה בחומרים, שהיו דעות שהם אסורים. זה היה בשנים הראשונות שהייתי תלמיד במרכז הרב. והלכו לשאול את הרב שפירא על כך שבישיבה מביאים את הגבינות האלו, בשעה שיש שמועות בירושלים שהגבינות לא בסדר. אז הרב שפירא אמר כך: מה שעושים בישיבה תעשו. אחרי שתהיו יותר גדולים מהרבנים של הישיבה, תוכלו לחשוב אולי לעשות דברים גדולים יותר, אבל קודם כל תהיו יותר צדיקים. כאן מחמירים כמו הרב צבי יהודה וכמו הרב נתן רענן, כשאתם תעברו את המדרגה הזאת, אז תחמירו יותר.