- שבת ומועדים
- תקיעת שופר
1272
שאלה
בכדי להשקיט את המחלוקת העצומה בנושא התקיעות בבית מדרשינו ולמרות שחלף ראש השנה הרוחות לא נרגעו. יורנו רבנו כיצד לנהוג, נשמח מאוד אם נקבל את מקורות התשובה לעיון.
1. הנושא מתמקד באורך התקיעה, ואורך השבר של של תשר"ת. לפי הרב מזוז שליט"א אורך התקיעה 6 שניות, ולפי הרב מרדכי אליהו שליט"א בין 4 ל 5 שניות. לרב רצבי שליט"א 8 שניות, אנו לא יודעים עוד דעות נוספות... האם הרב יודע על מקור קביעת הזמן הנ"ל?
2. מה לגבי הפסקה בנשימה בין שברים לתרועה לפי הדעות השונות? מה כבוד הרב מציע לעשות בכדי שנוכל לצאת כל הדעות?
תשובה
1. כתוב בהלכה שאורך התקיעה צריך להיות כאורך הקולות האמצעיים. כלומר: אם הקולות האמצעיים הם שברים-תרועה, אורך התקיעה צריכה להיות כאורכם. ואם הקולות האמצעיים הם שברים, אורך התקיעה צריך להיות כאורך השברים. דבר זה תלוי בבעל-תוקע. בדרך-כלל התקיעה של תשר"ת אורכה כ-4.5 שניות.
2. יש מחלוקת ראשונים האם צריך לתקוע שברים-תרועה בנשימה אחת או לא. לפי הרמב"ן צריך בנשימה אחת, ולפי רבינו-תם צריך בשתי נשימות. ופסק השולחן-ערוך, שאת התקיעות שאחרי הברכות יתקעו בנשימה אחת, מפני שלרמב"ן לא יוצאים ידי חובה בשתי נשימות, אבל לרבינו-תם יוצאים ידי חובה גם בנשימה אחת, וכך יוצאים ידי כולם לאחר הברכות. אבל בתקיעות שעל סדר הברכות תוקעים בשתי נשימות.
הכנות לתקיעת שופר
הרב פרופ' נריה גוטל | כ"ה אלול תשפ"ד
