- משפחה, ציבור וחברה
- שאלות כלליות
שאלה
לפני כשנתים ערכנו בסנפינו התרמה לארגון צדקה שבו החניכים קיבלו פנקסים וממנו הסניף קיבל 50% והעמותה 50% אחד החניכים שקיבל פנקס טען בזמנו שמישהוא מהרחוב (שלא קשור לעמותה או לסניף) לקח לו את הפנקס ואמר לו שהוא יפקיד את זה, את סכום הפנקס (250 שקל) לא קיבלנו. יצויין שהילד בא ממשפחה לא כ"כ אמידה
א האם אני צריך לבקש מהילד את שווי הפנקס?
ב האים אני צריך לדווח על כך למנהל העמותה? (שיכול להיות שכבר נסגרה)
ג אם השתמשתי בכסף של ההתרמה במטרה להוציא חניכים לפעיליות יותר בזול ובסוף התברר שהכסף לא הספיק כי נתתי הנחות יותר מידי וכשהיה חוב שלימתי מכספי סכום גדול, האים אני יכול להוציא על פי דין את הכסף מהסניף למרות שהייתי כביכול נדיב שנתתי הנחות ולא חישבתי מספיק את ההוצאות?
ד מעשר כספים שהקדשתי למטרה מסוימת (נסיעה לאומן)
האם אני יכול להעביר את הכסף לישיבה בה אני לומד יצוין שאימי שנתנה את הכסף, אחרי זמן אמרה לי שהיא היתה מעדיפה להעביר את הכסף לישיבה ולא לנסיעה לאומן?
ה. אם הלוותי משהו מילד מתחת לגיל 13 והוא מחל לי, האם אני פטור מלהחזיר לו ?
תשובה
שלום רב,
א. ב. על מנת לקבל תשובה מדוייקת עליך להסביר ולפרט יותר מה קרה עם החניך - מה הוא נתן בדיוק ולמי, ומה הוא היה צריך לעשות.
בכל אופן שיווי הפנקס אינו הסכום שניתן לגבות בו, אלא שווי גופו (עלות הדפסתו), כלומר שאינו שווה הרבה כל כך. ולגבי העמותה (מלבד מה שאוליי היא סגורה כבר), אפי' אם נגדיר את המעשה של החניך כפשיעה ששומר חינם חייב לשלם, מכל מקום בממון של צדקה הרי הוא פטור.
ג. גם בשאלה זאת עליך לפרט יותר מה בדיוק תפקידך ומעמדך היה בסניף.
בכל אופן אם שילמת את החוב שלא בתורת הלוואה הרי אין הסניף שוב חייב לך. ואם בכוונה לשלם ולקבל החזר אח"כ מהם שילמת, אז הדין למעשה תלוי בפרטים הנ"ל, שאם תשלחם אלינו נשמח לענות.
ד. כן.
ה. ילד שהגיע ל'עונת הפעוטות' שהוא בין גיל שש לבין עשר, לפי הבנת הילד משמבין קצת בעניין משא ומתן בממון, מגיל זה מחילתו מחילה, ופטור אתה מלהחזיר לו.