- שבת ומועדים
- צאת שבת והבדלה
מתי צאת השבת
שאלה
ברצוני לשאול מתי יוצאת שבת? האם בשעה שאומרים "ברוך המבדיל", ומה קורה אם לא אומרים האם השבת נמשכת לנצח- עד מתי כן. ואם השבת יוצאת במוצאי שבת (זמן, או צאת הכוכבים) לשם מה אומרים "ברוך המבדיל בין קודש לחול"?
תשובה
כשם שמצווה להוסיף מהחול על הקודש בכניסת השבת כך יש מצווה להוסיף מהחול על הקודש ביציאת השבת ולכן צריך לחכות זמן מה אחרי צאת הכוכבים. נוהגים להמתין כ- 15 דקות אחרי צאת הכוכבים ויש מחמירים כדעת רבינו תם ומחכים שיעור זמן של 72 דקות אחרי שקיעת החמה.
מצוות עשה להבדיל את יום השבת בדברים ביציאתו, כשם שמצווה לקדשו בכניסתו. ונחלקו הפוסקים אם חיוב זה הוא מהתורה או מדרבנן. מעיקר הדין יוצאים בהבדלה באמירת "אתה חוננתנו" בתפילת ערבית או באמירת "ברוך המבדיל בין קודש לחול". וחכמים תיקנו לעשות הבדלה על כוס אפילו אם אמר "אתה חוננתנו" בתפילה או "המבדיל".
אדם ששכח ולא הבדיל במוצאי שבת יכול להבדיל עד סוף יום שלישי (ואינו מברך על נר ובשמים), ששלושת הימים האלה שייכים לשבת שעברה, ואפילו אכל בינתיים. וכשנזכר לא יאכל עד שיעשה הבדלה.
(משנה ברורה סימן רצו סעיף קטן א וסימן רצט בשולחן ערוך סעיף ו ובמשנה ברורה סעיף קטן טז, שמירת שבת כהלכתה פרק נח סעיפים א-ח)
שכחתי להגיד הבדלה אתמול (ראשון)
הרב חגי לרר | י"ב אב תשפ"א

שתיית נשים מכוס של הבדלה
רבנים שונים | ז אלול תש"ע

עשיית מלאכה במוצאי שבת
הרב דוד חי הכהן | י"ז טבת תשפ"ג

שתיה לפני הבדלה
הרב שלום אילוז | י"ז תשרי תשס"ז
הרב בנימין במברגר
רב בישוב בית אל ומנהל בישיבת בני צבי.
דיברו עלי לשון הרע - אני אענש?
י"א אלול תשס"ה
שאלות שונות
י"ז אלול תשס"ה
תמצית תה בשבת
כ"ב מרחשון תשס"ו
מהו סדר התשובה?
י"ז אלול תשס"ה
קידוש בליל שבת ללא יין
הרב בנימין במברגר | כ"ח שבט תש"ע

הדלקת נרות שבת באיחור - עד מתי?
הרב שמואל אריאל | כ"ט מרחשון תשע"ז
קידוש בליל שבת ללא יין
הרב בנימין במברגר | כ"ח שבט תש"ע
כמה צריך לחכות בין חלב לבשר
הרב דניאל קירש | א אב תשפ"ב

חימום פולים מבושלים בשבת
הרב מיכאל יומטוביאן | י"ט כסלו תשפ"ד

ניגון בכלי נגינה בתפילה ובהלל
הרב שמואל אריאל | ז כסלו תשפ"ד
