- משפחה, ציבור וחברה
- איסור נסיגה מהארץ
שאלה
בזמנו תמכתי בהסכמי אוסלו ובחרתי במפלגה שהשתתפה בביצוע ההסכמים עם הרשות הפלשתינית. אחר שנוכחתי לדעת כי כל הכיוון הזה היה מוטעה, אמרו לי שעלי לחזור בתשובה. האם הדבר נכון? כיצד חוזרים על כך בתשובה?
תשובה
במבנה השלטון הדמוקרטי, לכל בוחר ישנה אחריות על תוצאות בחירתו. ואמנם אדם אחד בדרך כלל אינו מכריע לבדו את הכף, אך מכל מקום כל אחד ואחד נעשה שותף בהכרעת הכף לכיוון המוטעה. וכיוון שהסכם אוסלו כלל בתוכו מספר חטאים חמורים, כגון פגיעה בביטחונם של כלל ישראל, הפרת מצוות יישוב הארץ, חילול ה' בנתינת מעמד של כבוד לרוצחים מרושעים, גרימת נזק כלכלי למדינת ישראל ואובדן עבודה מיהודים רבים, ברור שכל מי שתמך בו צריך לשוב בתשובה.
ראשית התשובה להתחרט ולהתוודות על החטא, וקבלה לעתיד שלעולם לא יבחר יותר במפלגה התומכת בנסיגה מחבלי ארץ ישראל. מי שהביע את תמיכתו בהסכמי הנסיגה בפני חבריו צריך להביע את תשובתו בפני חבריו. במיוחד אישי הציבור והתקשורת, שהביעו את תמיכתם בהסכמים עם המחבלים, צריכים להתחרט על כך בפומבי. לאחר מכן יש להשתדל לתקן את המעוות בתשובת המשקל. כנגד מה שהטה את הכף לרעה עליו להטותה לטובה, בשכנוע חבריו לחזור בהם מדרכם הרעה. כן ראוי שכל מי שתמך בהסכמי אוסלו יתנדב כפי יכולתו למען נפגעי הטרור, וכנגד מה שפגע בביטחונם ורווחתם של מתיישבי יש"ע, ישתדל לסייע ליישובים, בתגבור השמירה או בכל דרך שתסייע לבניינם.