• תורה, מחשבה ומוסר
  • מידות ותיקונן

הגדרת תאוות אכילה

הרב אוריאל טויטו

א תמוז תשס"ח
שאלה
כיצד ניתן להגדיר מהי תאוות אכילה, והרי קדש עצמך במותר לך מבואר ומפורש בפנים רבות, אם כן, מהי ההגדרה לתאווה זו על מנת שיהיה קל לזהותה ולהתמודד איתה?
תשובה
תאווה היא עיסוק בדבר לשם עצמו, כלומר, לצורך ההנאה ממנו בלבד, ולא לצרכים אחרים. לדוגמה: תאוות האדם לכסף, שביסודה היא תאוות אסיפת הרכוש. אין כל רע באדם האוסף כסף או רכוש לצורך תקנת חייו וצרכיו. אולם כאשר העושר ואיסוף הנכסים הופך להיות מטרה לעצמו, והאדם שוקע ברדיפה אחר הממון, גם אם אינו זקוק לו, רק כדי שיהיה ברשותו, הרי שכאן הוא פועל מכוח תאוותו. כך הדבר גם בעניין האכילה. עיקר הכוונה היא שהאדם יאכל כדי לשמור על בריאותו ויצבור כוח לעבוד את ה' ולעשות מעשים בונים ויוצרים, ולא שהאכילה תהפוך להיות מטרה לעצמה. מכל מקום, מותר לאדם לאכול ואין הוא צריך לדקדק על כל כפית של אוכל שהוא מכניס לפיו אם הוא מכון בה לשם שמים, אלא אם כן הוא במדרגה המתאימה להנהגה זו, שהיא מדרגת יחידים. והעיקר לא להגרר אחר רצון לאכול עד שהוא ישלוט באדם, אלא צריך שהאדם ישלוט בו.