- משפחה, ציבור וחברה
- שכירות, קנייה ומכירה
ביטול חופשה ברגע האחרון
שאלה
הזמנו חופשה בצימר לחנוכה, לשלושה ימים (שני לילות) ושילמנו מקדמה של 200 ש"ח. נאמר לנו שהתשלום המלא הוא 1100 ש"ח. החופשה היתה אמורה להתחיל ביום ג’ בשבוע, וביום א’ של אותו שבוע החלטנו לבטל את החופשה עקב מחלה של אחד מילדינו.
מעבר לאמור לעיל לא סוכם דבר מראש בנושא הכספי ובכלל בשום עניין לא נחתם דבר בכתב, וכל הסיכומים היו בעל-פה.
האם עלינו לשלם משהו מעבר למקדמה? האם טענתה של המארחת בצימר כי יכלה להשיג אורחים אחרים במקומנו לו ידעה זמן רב יותר מראש קבילה ויש בה נפ"מ למעשה? שהרי לא סוכם על כל נוהל ביטול.
האם יש כאן צד של לפנים משורת הדין, ואם כן- מהו?
תשובה
בשאלה זו יש לדון משני פנים:
א. מה דין התורה במקרה זה.
ב. מה מנהג המדינה במקרה זה.
א. לפי דבריך נראה שבעלת הצימר טוענת שכביכול אתה מנעת ממנה להשכיר את הצימר בימים אלו ולאור זה תובעת את ההפסד שנוצר לה מעצם אי הגעתך.
גם אם נקבל את דבריה יש לכך שני סייגים: האחד, מהמחיר המלא צריך להוריד על פי שומה את עלות המים חשמל כביסה של הסדינים והמגבות שהיא לא עשתה כאשר הצימר היה סגור ולכן אין זה חלק מההפסד. השני הוא, שצריך לדעת שהיא אכן עשתה נסיון להשכיר את הצימר (בפרסום "הדקה 99" או חזרה לאנשים שבקשו להתארח בתאריכים אלו) ולא הצליחה.
לאחר סייגים אלו נאמר שמקרה זה דומה לאדם שנעל את בית חבירו או החליף את המנעול ובכך חבירו לא יכל להשכיר את הבית העומד להשכרה, שבעלי התוספות (מסכת בבא קמא דף כ.) כתבו שזה מזיק בגרמא ופטור, וכן פסק שולחן ערוך (חושן משפט סימן שס"ג סעיף ו ברמ"א). מקרה נוסף שדומה לזה הוא שאדם ששוכר בית מחבירו, ויש מנהג קבוע מתי צריכים השוכרים להודיע לבעלי הדירה על כוונתם לעזוב ולסיים את השכירות, ואם השוכר לא הודיע בזמן הזה הרי זה מזיק בגרמא ופטור(סימן שי"ב סעיף ז ושער משפט סעיף קטן ב).
אמנם מזיק בגרמא הינו איסור, וישנו חיוב לצאת ידי שמיים ולפייס את הניזק, אבל עדיין יש כאן לדון בחיוב לצאת ידי שמיים לפי מדת האונס שהיתה לך, שהרי אתה טוען שהביטול הוא מכח מחלת אחד הילדים, וצריך לברר עד כמה זה עצר אותך ומשפחתך מכל פעילות של חופשה או לא.
לאור הדברים האלו נראה, שמדין תורה אין יכולת לחייב אותך ולהוציא ממך ממון יותר מהסכום ששלמת כמיקדמה אך אולי ישנו חיוב לצאת ידי שמיים אם לא היה כאן אונס מוחלט ועל פי הסכום שישומו לפי הפירוט שהזכרנו בהתחלה.
ב. אך אחר כל זה צריך לשאול עורך דין או אנשים שמבינים בחוקי הגנת הצרכן מה מוטל עליך מכח מנהג המדינה ולבדוק אם היה פרסום (אולי באתר האינטרנט של הצימר) לגבי תנאי ביטול החופשה ולשכלל את כל הדברים יחד.

שכחתי לשלם על קניית ברכה
הרב יהודה אודסר | י אדר ב' תשפ"ב
תיווך על עסקה אחת ולבסוף נעשתה עסקה דומה – האם מקבל שכר?
הרב דניאל קירש | כ"ו אדר תשפ"ג
מותר לקנות מגנב גוי?
הרב משה מאיר אבינר | י"ח אייר תשע"ה

קניית דירה מכונס נכסים
כולל דיינות פסגות | י"ב מרחשון תשס"ו

הרב יהודה אודסר
רב קהילת יחד - גרעין תורני בית שמש ור"מ בישיבת לב התורה

גיור לא שלם של נשים
י"ח שבט תשס"ו

ממזרות מגוי
י"ז אלול תשס"ה

זוגיות עם קרוב-רחוק משפחה
כ"ו תשרי תשס"ו

החרמת חפץ מתלמיד
א שבט תשס"ו
מתי עוברים לברכת מוריד הטל?
הרב בנימין במברגר | ג אייר תשס"ט

הכשרת סיר הנינג'ה לפסח
הרב נועם דביר מייזלס | ד ניסן תשפ"ב

שיבולת שועל האם זה חמץ?
הרה"ג יעקב אריאל | י ניסן תשס"ח

היכן משה רבנו בהגדה?
רבנים שונים | ט"ו ניסן תשס"ה

סיר טיגון באוויר חם, שמגיע עד 200 מעלות בלבד
הרב שמואל אריאל | א ניסן תשפ"ג
האם במיה נחשב קטניות בפסח?
הרב דניאל קירש | א ניסן תשפ"ג

אמונה על אדם טריפה שיחיה
הרה"ג יעקב אריאל | ד ניסן תשפ"ג
