- תורה, מחשבה ומוסר
- הדרכות בעבודת ה'
הנאה ופרישות
שאלה
פעמים רבות שמעתי שיעורים על החשיבות של לקדש את החומר, ובמיוחד בארץ ישראל, ומנגד במקומות רבים מבוארת מעלת הפרישות, כמו למשל במסילת ישרים ונתיבות עולם למהר"ל. ובכן, מה עדיף להנות מחיי עולם הזה או לפרוש מהם?
תשובה
ככלל יש שלוש מדרגות. המדרגה הראשונה היא לחיות חיים רגילים בעולם הזה, לשמוח בכל הדברים הטובים שיש בו, ולהודות לה' על כל ההנאות בברכות הנהנין ובתפילה.
המדרגה השנייה הגבוהה יותר, היא לפרוש מהנאות העולם הזה שהן הנאות חומריות, קטנות וחולפות. ולעומת זאת להקדיש את תשומת הלב לעולם הרוח, לתיקון המידות וללימוד התורה. ומדרגה זו ראויה רק למי שיכול לקיים אותה בשמחה, מתוך הבנה אמיתית שההנאות הרוחניות חשובות ויקרות מההנאות החומריות.
המדרגה השלישית היותר גבוהה, היא לאחר הפרישות שהדגישה את מעלת הנצח לעומת העולם הגשמי החולף, לחזור לחיי העולם הזה ולגלות דרכו את הקודש. ובמדרגה זו היא המעולה שבה השמחה הגדולה, שמחה שכוללת את מכלול האישיות, ועל ידה נעשה קידוש ה' שלם בעולם.
צריך אדם שלא לרמות את עצמו, ולא לטעון שהגיע למדרגה השלישית בעוד שהוא במדרגה הראשונה. אמנם לעיתים קורה שאדם הנמצא במדרגה הראשונה מתעלה בעניין מסוים או בזמן מסוים למדרגה השנייה או השלישית. וכן צריך להיזהר שלא לקפוץ למדרגה השנייה בעוד הוא שייך למדרגה הראשונה.

"צדיק האמת" של רבי נחמן מברסלב
הרב ארז משה דורון | כ"ז אייר תשס"ו
מחשבות טובות המונעות חזרה בתשובה
הרב חיים שריבר | ט שבט תשפ"ב

לרחם על מי שאין בו דעת
הרב דוד חי הכהן | י כסלו תשס"ו
חסידות רחלין
הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | ז ניסן תשס"ח
הרב אליעזר מלמד
ראש ישיבת הר ברכה ורב הישוב. מחבר סדרת ספרי "פניני הלכה".
ברכות על ידי אשה
כ"ב שבט תשס"ב
מי קודם בפיקוח נפש?
י"ד שבט תשס"ב
תפילת הדרך ביציאה לפעילות
י"ב שבט תשס"ב
אליעזר - ארור או ברוך?
י"ז שבט תשס"ב
נחש שמכיש בחלום
הרב בנימין במברגר | ט"ו טבת תשע"ב

ירושה שאישה מקבלת
כולל דיינות פסגות | כ תשרי תשע"ב

הסרת שיער הגוף לגברים
הרב עזריה אריאל | י"ב אלול תשע"ד

יציאה עם התינוק 40 יום לאחר לידה
הרב דוד חי הכהן | כ טבת תשע"ה

הלכות צניעות לגברים כמו נשים?
הרב נועם דביר מייזלס | ב תמוז תשפ"ב

בנות דודות חילוניות
הרב דוד חי הכהן | ב תמוז תשפ"ב

אישורי הגעה לאירועים מעורבים
הרב דוד חי הכהן | ב תמוז תשפ"ב
