• שבת ומועדים
  • חול המועד

הנחת תפילין בחול מועד

הרב רואי מרגלית

ד אייר תשס"ד
שאלה
למדתי מזמן במסכת ביצה כי לא מניחים תפילין בשבת משום שאין שני אותות מתקיימים ביום אחד, ולכן לא מניחים תפילין בשבת. אך מדוע אין מניחים תפילין ביום טוב הרי לא נאמר ביום טוב "אות"? וכן מדוע לא מניחין תפילין בחול המועד?
תשובה
השו"ע בסימן ל"א אומר שבשבת ויום טוב אסור להניח תפילין, מפני שהם עצמם אות ואם מניחים בהם אות אחר היה זלזול לאות שלהם. כן הוא אומר כי בחול המועד גם כן אסור להניח תפילין מהטעם הזה בעצמו, שימי חול המועד גם הם אות. הרמ"א מוסיף שיש אומרים שחול המועד חייב בתפילין וכן נוהגים בגלילות אלו להניחם במועד ולברך עליהם. ומסכם המשנה ברורה שיום טוב נקרא אות כיוון שבפסח מצרים כתוב "אות" והוקשו כל מועדי ה’ בפרשת אמור. חול המועד לדעה אחת נקרא אות כיוון שיש בו אכילת מצה וישיבת סוכה, ולדעה שניה לא נקרא אות כיון שמותר בעשיית מלאכה מהתורה. הרב רואי מרגלית. לתשובת הרב אליעזר מלמד. לתשובת הרב דב ליאור. לתשובת הרב שמואל אריאל. לסדר התפילה בסוכות תפילין בחגים ושבתות תפילין בחול המועד למי שמנהג משפחתו הוא להניח