• חוץ לארץ

שמירת מצוות בחו"ל

הרב יוסף אפריון

ד אב תשע"א
שאלה
שלום כבוד הרב, אני שומרת שבת וחגים ומתפללת וטסתי לקנדה לחצי שנה על מנת לעבוד. שמעתי שבחו"ל שמירת יום טוב היא יומיים. אז רציתי לדעת מה בדיוק השוני בחו"ל לגבי חגים, שבתות, ויום כיפור גם יומיים? ומה סימון הכשרות שמוצרים בחו"ל..תודה ויום טוב
תשובה
שלום תושבי חו"ל הקבועים נוהגים יומים חג, חוץ מיום הכיפורים שהוא יום אחד גם בחו"ל. (כלומר: חג ראשון של סוכות, שמחת תורה, חג ראשון של פסח, חג אחרון של פסח ושבועות נמשכים יומים. ראש השנה יומים כמו בארץ ישראל) אולם מכיון שאת עוברת לחו"ל לתקופה קצרה ובדעתך לחזור לארץ חלים עלייך דינים שונים של בן ארץ ישראל המתארח בחו"ל. העקרון הוא שאין לעשות מלאכות האסורות ביום טוב. יש להתנהג כלפי חוץ כאילו זה יום טוב רגיל. מאידך בכל מה שקשור לברכות ותפילות יש להתנהג כמו ביום חול. ואלו עיקרי הדינים: אין לעשות מלאכה ביום טוב השני (כאותם דינים הנוהגים ביום הראשון). הדלקת נרות בכניסת היום השני תהיה ללא ברכה. יש ללבוש בגדי חג. ביום טוב שני התפללי בביתך תפילת יום חול. (למרות שבבית הכנסת מתפללים תפילת חג) הבדלה יש לעשות בצינעא בתוך הבית בסוף היום הראשון. (ואם את מתפללת ערבית יש לומר בתפילה 'אתה חוננתנו' כמו בכל מוצאי שבת וחג). אם אין אפשרות להבדיל אפשר לשמוע הבדלה מבן חו"ל למחרת בסוף היום השני. אם את מתארחת אצל תושבי חו"ל הקבועים עליך להתנהג כלפי חוץ כמו ביום טוב ולכן יש ללכת איתם לתפילה בבית הכנסת ולהתפלל שם במקביל לתפילתם תפילה של יום חול(!), יש לומר הלל בלא ברכה ובתפילת מוסף לומר פרקי תהילים. וכן בהבדלה, מכיון שאת מתארחת אצל בני חו"ל, אפשר לצאת ידי חובת הבדלה בסוף היום השני ע"י תושב חו"ל. לגבי סימון הכשרות בחו"ל ישנם כשרויות שונות במקומות השונים ויש לברר במקום מגורייך. הכשרויות הנפוצות הן: o.u ו o.k.