דיני טבעת נישואין

הרב מרדכי גרוס

כ אלול תשע"א
שאלה
שלום כבוד הרב! מה ההלכות הנוגעות לקניית טבעת נישואין? האם הטבעת צריכה להיות דווקא מזהב? האם הטבעת צריכה להיות חלקה (בלי עיטורים)או לא? תודה רבה וכל טוב.
תשובה
1. כיוון שהחתן מבצע קנין באשתו בעזרת הטבעת יש להקפיד שהטבעת תהיה שייכת לו. זאת אומרת, שאם הטבעת לא נקנתה בכספי החתן, עליו להגביה אותו כדי לקנותו. 2. אין חובה שהטבעת תהיה דווקא מזהב, אך יש להקפיד שהיא לא תהא מצופה בחומר אחר ממה שהיא כדי שיהיה ברור לכלה באיזו טבעת היא מתקדשת ולא יהיה "קדושי טעות". 3. עדיף לקדש בטבעת חלקה ללא חריטות משמעותיות {אין בעיה עם חריטות שאינן נראות משמעותיות מבחינת שווי הטבעת}, אך יש שנהגו לקדש בטבעות עם חריטות. מקור הדבר הוא המנהג שמופיע בשו"ע אבה"ע סימן לא שלא לקדש בטבעת עם אבן יקרה {יהלום} שמא תחשוב האשה שזה שווה הרבה יותר ממה שהוא באמת שווה. חריטה שמשנה את שווי הטבעת בצורה משמעותית דומה לאבן יקרה, אך אחר שנהגו לומר לכלה בחופה שהיא מתקדשת בשוה פרוטה שבטבעת כדי למנוע קדושי טעות י"ל שלא נרחיב את המנהג, וכיוון שיש שנהגו לקדש בו אי"צ למחות בדבר. 4. אין חובה שהאשה תשים על אצבעה בקביעות את טבעת הקדושין, אפשר לקדשה בטבעת אחת ולקנות לה אחרת איתה היא תסתובב בדרך כלל. בברכה, הרב מרדכי גרוס טבעת נישואין ללא חורים.