• שאלות כלליות

דיני מעשר כספים

הרב יוסף אפריון

כ"א כסלו תשע"ג
שאלה
שלום. לגבי כספי מעשר: 1) האם כל אחד צריך להפריש מעשר או רק אנשים שגם ככה יש להם כסף מיותר שאינו נצרך להם ביותר? 2) האם גם על מעשר כספים נאמר "עשר בשביל שתתעשר"? 3) האם מותר להשתמש בכספי מעשר לצורך קניית ספרי קודש (קשה לי לדעת אם הייתי קונה את הספרים אלמלא כסף מעשר; קרוב לוודאי שלא)? 3) מי נחשב "עני" מספיק ע"מ שאוכל להביא לו כסף מעשר? 4) האם מותר להביא את כסף המעשר להוריי, אף שלעתים הם מביאים לי כסף וקונים לי דברים (כך שייתכן שאותו כסף מעשר בסוף ישמש לצורכי)? תודה רבה.
תשובה
שלום 1. מעשר כספים הוא מנהג טוב מאוד אולם אינו חובה גמורה ולכן אם יש קושי כלכלי אין חובה לתת מעשר כספים ומאידך המעלה בזה גדולה ולכן כדאי להתרגל לתת מעשר כספים (בלי נדר) כשמתחילים להשתכר, ולאחר שמתרגלים קל יותר להמשיך. מאידך אם לא מתחילים לתת בתחילת ההשתכרות קשה יותר להתחיל לתת לאחר מכן. 2. לרוב הדעות, גם על מעשר כספים נאמר עשר בשביל שתתעשר. 3. לכתחילה, כספי מעשר כספים מיועדים לצדקה לעניים למוסדות תורה וכד'. אם בכ"ז אתה קונה בהם ספרים כדי להשאילם לאחרים יש לדעת שאין לך בעלות גמורה על הספרים. לדוגמא: אינך יכול להימנע מלהשאילם לפלוני, ולאחר מאה ועשרים אין היורשים יורשים ספרים אלו וכד' ויש לפרסם שיש לך ספרים שאתה מעוניין להשאילם. 4. יש לתת צדקה לענייים. אם אינך מכיר כאלו אפשר לתת לארגוני צדקה מוכרים ונאמנים. 5. אם ההורים זקוקים לכספי צדקה מצווה גדולה עד מאוד לתת להם, "עניי עירך קודמים" וק"ו עניי משפחתך. ונחשב הדבר כצדקה אף אם הם בוחרים אח"כ לעזור לך כלכלית. כל טוב