מתי אומרים תחנון

הרב יצחק גרינבלט

ח אדר תשע"ג
שאלה
בע’’ה כמתחזקת, לא ברור לי באילו ימים. / מצבים לא אומרים תחנון ,וכמו כן אילו קטעים נחשבים לתחנון? אפשר לפרט בבקשה את קטעי התחנון? בתודה ובברכה
תשובה
ב"ה שלום רב, שמחתי מאוד לקבל את מכתבך, ואשתדל לעזור לך בכל מה שאוכל. ואתחיל בשאלתך. בתפילה שלנו יש חלקים שונים, שמהם נבנית התפילה. כמו קשר בין אישי, ככל שהוא מורכב מיותר חלקים הוא יותר משמעותי לאדם ויותר מקיף את החיים, כך גם הקשר עם ה', שבא לידי ביטוי גם בתפילה, ככל שהוא מקיף יותר הוא משמעותי יותר לאדם, ובונה אותו להיות יותר חי ופועל באדם ובעולם. אחד מהחלקים החשובים הוא התחנון, שבו אנו מבקשים סליחה על הדברים הלא טובים שעשינו, ומתפללים לה' שהן יתן לנו כח לתקן והן יקבל את תשובתנו ויעזור לנו לבנות גשר שיחפה על המרחק שנוצר ביננו לבין אבינו שבשמים. את התחנון אנו אומרים ברוב הימים של השנה, מלבד הימים המשמחים, שאותם כתוב בסידור שלא אומרים בהם את התחנון. בקשר לקטעי התחנון, אינני יודע את הנוסח שאת מתפללת בו, ולכן קשה לי לכתוב לך את הקטעים, הואיל ויש הבדל בין אשכנזים לספרדים. ולכן או שתראי דבר זה בסידור, ואם אין לך סידור שבו הדבר מפורט, תוכלי למצוא סידור באתרים שונים כמו לדוגמא באתר "דעת" בקישור הבא: http://www.daat.ac.il/he-il/tfila/sidurim ועוד. אם תרצי אוכל להשתדל למצוא מישהי שתכל להדריך אותך בסידור, לעזור לך באופן מעשי. כמו כן את מוזמנת לשאול כל דבר שתרצי, ואשמח לעזור לך בכל מה שאוכל. בברכת הצלחה רבה הרב יצחק גרינבלט.