- משפחה, ציבור וחברה
- צבא ולימוד תורה
שאלה
לכבוד הרב
ידועים דברי הרצי"ה זצ"ל שאמר שיש בצבא שלושה מצוות הצלת ישראל, ישוב א"י וקידוש ה’. רציתי לדעת האם זה פסיקה הלכתית נטו והאם יש עוד פוסקים שמחייבים ללכת לצבא? אם הרב יוכל בנוסף לתשובתו להפנות אותי למקורות שעוסקים בעניין זה אשמח מאוד.
תשובה
שלום רב,
וודאי שמדובר על פסיקה הלכתית. כל פסיקה הלכתית בנויה על הכרת המציאות ועל בדיקת ההלכה בנוגע למציאות. המסקנה שיש מצווה ללכת היום לצבא ושמדובר על מלחמת מצווה נוגעת גם להתבוננות בדרך מסוימת על המציאות. אם אדם יחשוב שכל מציאותה של מדינת ישראל היא עבירה ויש כאן מדינה שהיא כל כולה נגד רצון ה' יתכן שאף יגיע למסקנה שאין מצווה להגן על היהודים שחיים במדינה ובוודאי שאין מצווה להחיל ריבונות על ארץ ישראל. לכן בנוגע למסקנה הלכתית ברורה שבדבר חיוב הגיוס הדבר תלוי גם ביחס הכללי למציאות המדינה היהודית.
אולם אדם שמקבל את המדינה היהודית כעובדה שאין להילחם נגדה ושיש לשמור עליה ולו בגלל פיקוח נפש של היהודים שגרם בה יגיע למסקנה ברורה שמדובר בימינו על מלחמת מצווה.
נכון שיש לדון האם יש זכות לשלטון לחייב גיוס. על כך יש תשובה בס' קול מבשר לגאון ר' משולם ראטה מגדולי הפוסקים בדור הקודם שדן בענין [תשו' ס' מז] ושם נוטה לומר על הזמן של טרום המדינה שלמרות שיש מצווה להלחם יתכן שאין יכולת כפייה על הגיוס. אולם המציאות מאז השתנתה וגם רבים חלקו על כך וסברו שיש גם יכולת כפייה על גיוס.
בכל אופן בנוגע לנושא זה, נכתבו ספרים שלמים על מצוות המלחמה. נכתבו מאמרים שלמים על כך. ע' בקובץ התורה והמדינה ב' מעמ' צו ושם בהמשך מעמ' צט.
ע' בספר לאור ההלכה של הגאון הרב זוין במאמרו המלחמה לאור ההלכה שם מעמ' פד. ע' בטאון הרבנות הראשית שנה בשנה תשל"ד עמ' 136 מאמרו של הרב אהרון סולבציק. ובספר משפט המלחמה בישאל. ובספר משיב מלחמה לרב גורן. ובס' חוות בנימין לרב שאול ישראלי.
וע' סיכום דברים בספרו של הרב בר אילן "משטר ומדינה בישראל" ח"ד שם בפרק נ"ח.
כל זאת ללא התייחסות לחובת גיוס או פטור לתלמידי חכמים שלומדים תורה שזו נושא רחב כשלעצמו.
כל טוב
שירות תלמידי ישיבות במלחמת מצוה